składka zdrowotna od zasiłku stałego

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
ODPOWIEDZ
mania0m0
Referent
Zajmuję się: księgowością OPS
Kontakt:

składka zdrowotna od zasiłku stałego

Post autor: mania0m0 »

Witam.
Może banalnie zabrzmi moje pytanie, ale chcę się upewnić.
Jeśli komuś kończy się zasiłek stały z dniem 30.11.2018 r. (zasiłek razem ze składką zdrowotną) i macie informację od pracownika socjalnego, że w styczniu znowu będzie miała przyznany zasiłek stały ze składką, to wyrejestrowujecie taka osobę z dniem 01.12.2018 r, czy robicie 0 deklarację za grudzień, bez wyrejestrowania?
mgops7
Podinspektor
Zajmuję się: płace, księgowość
Kontakt:

Re: składka zdrowotna od zasiłku stałego

Post autor: mgops7 »

jeśli od stycznia dopiero to na jeden m-c trzeba wyrejestrować i dopiero zarejestrować od stycznia, będzie miał miesiąc przerwy
mania0m0
Referent
Zajmuję się: księgowością OPS
Kontakt:

Post autor: mania0m0 »

pracownicy socjalni mówią, że tak nie mogę zrobić, bo wtedy taka osoba zostaje bez ubezpieczenia, a jest niepełnosprawna i nie zarejestrują jej w urzędzie pracy, a co miesiąc musi chodzić do lekarza po receptę.
A na ponowne orzeczenie o niepełnosprawności czeka się 2-3 miesiące.
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Zajmuję się: Księgowość
Kontakt:

Post autor: Paulinka z GOPSu »

To, co Ci mówią socjalni tyczy się sytuacji, gdyby ta osoba już złożyła wniosek o zasiłek stały w grudniu (mimo braku nowego orzeczenia) - bo wtedy będzie miała przyznany od grudnia chociaż decyzja będzie wydana w styczniu (albo i później). Nie jest to (chyba!) do końca poprawnie z punktu widzenia ZUSu, ale, powiedziałabym, akceptowalne- ja tak czasem robię;)

Jeżeli natomiast osoba ta nie złożyła jeszcze wniosku o przyznanie zas. stałego (i nie złoży do 31.12.), to jak najbardziej trzeba tą osobę wyrejestrować z ubezpieczenia. Nie masz bowiem żadnego aktualnego tytułu do dalszego jej ubezpieczania- jak wytłumaczysz w razie kontroli, czemu ta osoba figurowała w raportach za grudzień? Decyzja przyznająca będzie najwcześniej od 01 stycznia.

Poza tym, jeżeli osobę wyrejestrujesz z dniem 01.12., a okaże się, że decyzję przyznającą zasiłek z ubezpieczeniem będziesz miała też od 01.12., to z powrotem tą osobę ubezpieczysz od 01.12., zrobisz szybciutkie korekty RZA i DRA, i po krzyku. Będzie poprawnie i bezpiecznie dla Ciebie.

Jeśli chodzi o brak ubezpieczenia dla tej osoby przez jeden miesiąc, to:
- po pierwsze, nie słyszałam wcześniej, żeby osoby z niepełnosprawnością nie mogły się rejestrować w PUP, ale nie jestem w tym specjalistką, więc może tak jest a ja z tym po prostu się nie zetknęłam;
- po drugie: tej osobie nadal będą przysługiwać świadczenia zdrowotne. Art. 67 ust. 4. ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych: Prawo do świadczeń opieki zdrowotnej osób, o których mowa w ust.2 i 3, ustaje po upływie 30 dni od dnia wygaśnięcia obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego. A zatem mimo "przerwania ciągu ubezpieczenia" może iść do lekarza;
- po trzecie: gdyby zadziało się coś tragicznego, to dla osób nieubezpieczonych z innego tytułu wójt/burmistrz/prezydent wydaje decyzję potwierdzającą prawo do ubezpieczenia zdrowotnego na 90 dni na wniosek szpitala, w którym się znalazła osoba nieubezpieczona.

A zatem: nic Waszemu podopiecznemu nie grozi. Wyrejestruj go, bo będzie poprawnie i bezpieczniej dla Ciebie.
A jeśli pracownicy socjalni bardzo się upierają przy swoim i jesteś skłonna im się ugiąć, to niech Ci napiszą notatkę służbową z prośbą o niewyrejestrowywanie podopiecznego na ten jeden miesiąc.
ODPOWIEDZ