składka zdrowotna przy zasiłku stałym - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 23 kwie 2020, 7:31

Witam. Mam problem i proszę Was o poradę.
Na wniosek złożony 3 marca w dniu 30 marca wydałam decyzję o przyznaniu zasiłku stałego oraz składki na ub. zdrowotne dla osoby, która była zarejestrowana w UP. Po wydaniu decyzji pisemnie poinformowałam UP o przyznaniu tych świadczeń.
22 kwietnia dostałam pismo z UP, że wyrejestrowali tę osobę z dniem 30 marca (zgodnie z datą naszej decyzji) i do tego dnia opłacili za niego składkę zdrowotną. Proszą o ponowne przeanalizowanie przez nas zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego tej osoby.
Nie wiem co ja mogę z tym zrobić? Proszę o pomoc!
mallabasia
Praktykant
Od: 19 lut 2019, 14:28
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 23 kwie 2020, 10:13

Naprawdę nikt nie pomoże?
mallabasia
Praktykant

Napisano: 23 kwie 2020, 15:12

Nie bardzo rozumiem sytuację.
Jeśli klient złożył wniosek o zasiłek staly 3 marca to świadczenie wraz ze składką zdrowotną powinno nalezec sie od 1 marca.
zlomek11
Praktykant
Od: 28 lip 2017, 19:35
Zajmuję się: Pracownik socjalny

Napisano: 27 kwie 2020, 7:03

Chodzi o to, że składka zdrowotna była opłacana przez MOPS i przez Urząd Pracy przez okres
1-30 marca, a nie może być płacona z dwóch źródeł.
mallabasia
Praktykant

Napisano: 27 kwie 2020, 9:21

mallabasia pisze:
27 kwie 2020, 7:03
Chodzi o to, że składka zdrowotna była opłacana przez MOPS i przez Urząd Pracy przez okres
1-30 marca, a nie może być płacona z dwóch źródeł.
Osoba, która ma przyznany zasiłek stały nie może mieć statusu osoby bezrobotnej, tym samym PUP ją musi wyrejestrować od dnia przyznania zasiłku stałego i "odbezpieczyć".
Czyli od 01.03. To oni robią korektę.
No chyba, że coś się zmieniło w ich przepisach.
Proponuję zajrzeć do ich zaktualizowanej ustawy.
Ab alio expectes, alteri quod feceris
malinkka
Referent
Od: 28 gru 2018, 10:20
Zajmuję się: PS

Napisano: 27 kwie 2020, 9:25

Jeśli klient nabył prawo do 1 marca do zasiłku stałego, to oni powinni go od 1 marca wyrejestrować. To ich problem a nie Twój. Niech sobie zrobią korektę składki i finito. Zgodnie z ich ustawą osoba pobierająca zasiłek nie może być jednocześnie zarejestrowana jako bezrobotna więc jeżeli od 1 marca już klient ma zasiłek, to w jaki sposób chcą go wyrejestrować dopiero od 30 marca?
mamala
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:47
Zajmuję się: ps,św, stypendia

Napisano: 27 kwie 2020, 10:26

W piśmie do nas UP powołuje się na wyjaśnienia Ministerstwa Rodziny Pracy i Pol. Społ. z 04.12.2019r. - " w przypadku przyznania świadczenia (zas. stałego) z datą wsteczną, osoba zostaje pozbawiona statusu bezrobotnego z datą wydania decyzji przyznającej to świadczenie, nie zaś z datą wskazaną w niej jako dzień nabycia prawa czy też datą faktycznej wypłaty świadczenia".
I takim sposobem UP umył ręce, a ja się muszę teraz z tym bujać.
mallabasia
Praktykant

Napisano: 27 kwie 2020, 11:47

My ubezpieczamy, jeśli klient ma stały i nie ma możliwości ubezpieczenia gdzie indziej.
Skoro do 29 był w ich ewidencji i oni tego nie zmienią, to zrób korektę zgłoszenia lub wyrejestruj i zgłoś na nowo -od 30.03.
Ja bym jeszcze chciała dokument/decyzję o wyrejestrowaniu klienta z PUP ( nie samo pismo ) - bo to w sumie najważniejsze.
Muszę poszukać tego czegoś z ministerstwa, jestem ciekawa...
Ab alio expectes, alteri quod feceris
malinkka
Referent
Od: 28 gru 2018, 10:20
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x