Składka zdrowotna w KRUS
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM, DE, SS, ZS
- Kontakt:
Składka zdrowotna w KRUS
Witam. Mam Decyzję z KRUS o podleganiu ubezpieczeniu społecznemu dla domownika, informacja o składce zdrowotnej jest tylko taka, że Pani Ewa C. została objęta ubezpieczeniem zdrowotnym zgodnie z ustawą z dnia 27-08-2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. No i właśnie, żadnej kwoty. Zaświadczenie z KRUS poprosiłam, dostarczyła mi dziewczyna, ale na nim też nie ma kwoty. W necie znalazłam coś takiego (w załączeniu)Czy obliczacie na podstawie ha przeliczeniowych taką składkę? Jak to robicie?
-
- Stażysta
- Kontakt:
Re: Składka zdrowotna w KRUS
Jeszcze taki zapis znalazłam:
Z kolei składka w KRUS przedsiębiorcy, który jest rolnikiem, wynosi w I kwartale 2019 roku minimum 133 zł miesięcznie w tym:
91 zł - ubezpieczenie emerytalne i rentowe,
42 zł - ubezpieczenie chorobowe, wypadkowe i macierzyńskie.
Składka w KRUS płatna jest raz na kwartał i wynosi 399 zł.
Co istotne, przedsiębiorcy będący rolnikami zwolnieni są z opłacania składki na Fundusz Pracy, natomiast ci rolnicy, którzy posiadają mniej niż 6 hektarów gruntu, zwolnieni są również z opłacania składki zdrowotnej. Wówczas składka zdrowotna opłacana jest z budżetu państwa.
Zobacz więcej: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-prze ... to-mozliwe
Z kolei składka w KRUS przedsiębiorcy, który jest rolnikiem, wynosi w I kwartale 2019 roku minimum 133 zł miesięcznie w tym:
91 zł - ubezpieczenie emerytalne i rentowe,
42 zł - ubezpieczenie chorobowe, wypadkowe i macierzyńskie.
Składka w KRUS płatna jest raz na kwartał i wynosi 399 zł.
Co istotne, przedsiębiorcy będący rolnikami zwolnieni są z opłacania składki na Fundusz Pracy, natomiast ci rolnicy, którzy posiadają mniej niż 6 hektarów gruntu, zwolnieni są również z opłacania składki zdrowotnej. Wówczas składka zdrowotna opłacana jest z budżetu państwa.
Zobacz więcej: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-prze ... to-mozliwe
-
- Stażysta
- Kontakt:
Nikt z was nie rozlicza składek z KRUS? 54 osoby przeczytały 

-
- Stażysta
- Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
Kasitwix pisze: 26 lut 2020, 12:15 Witam. Mam Decyzję z KRUS o podleganiu ubezpieczeniu społecznemu dla domownika, informacja o składce zdrowotnej jest tylko taka, że Pani Ewa C. została objęta ubezpieczeniem zdrowotnym zgodnie z ustawą z dnia 27-08-2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. No i właśnie, żadnej kwoty. Zaświadczenie z KRUS poprosiłam, dostarczyła mi dziewczyna, ale na nim też nie ma kwoty. W necie znalazłam coś takiego (w załączeniu)Czy obliczacie na podstawie ha przeliczeniowych taką składkę? Jak to robicie?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
Jak KRUS na zaświadczeniu nie zaznaczył Ci żadnej składki to po co drążysz temat, masz zaświadczenie z pieczątką i podpisem jakiegoś pracownika, który wystawił te zaświadczenie, więc przyjmij tak jak jest i po temacie.Kasitwix pisze: 26 lut 2020, 12:15 Witam. Mam Decyzję z KRUS o podleganiu ubezpieczeniu społecznemu dla domownika, informacja o składce zdrowotnej jest tylko taka, że Pani Ewa C. została objęta ubezpieczeniem zdrowotnym zgodnie z ustawą z dnia 27-08-2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. No i właśnie, żadnej kwoty. Zaświadczenie z KRUS poprosiłam, dostarczyła mi dziewczyna, ale na nim też nie ma kwoty. W necie znalazłam coś takiego (w załączeniu)Czy obliczacie na podstawie ha przeliczeniowych taką składkę? Jak to robicie?
-
- Stażysta
- Kontakt:
Dziękuję za odpowiedź. Tak zrobię.
Oprócz Składka zdrowotna w KRUS - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Rachunek za wywóz nieczystości płynnych
Świadczenie uzupełniające, ZUS DM?
Waloryzacja emerytury
Na kogo wniosek o DM
Jak policzyć wydatki??