Składka zdrowotna w KRUS

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
Kasitwix
Stażysta
Zajmuję się: DM, DE, SS, ZS
Kontakt:

Składka zdrowotna w KRUS

Post autor: Kasitwix »

Witam. Mam Decyzję z KRUS o podleganiu ubezpieczeniu społecznemu dla domownika, informacja o składce zdrowotnej jest tylko taka, że Pani Ewa C. została objęta ubezpieczeniem zdrowotnym zgodnie z ustawą z dnia 27-08-2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. No i właśnie, żadnej kwoty. Zaświadczenie z KRUS poprosiłam, dostarczyła mi dziewczyna, ale na nim też nie ma kwoty. W necie znalazłam coś takiego (w załączeniu)Czy obliczacie na podstawie ha przeliczeniowych taką składkę? Jak to robicie?
Kasitwix
Stażysta
Kontakt:

Re: Składka zdrowotna w KRUS

Jeszcze taki zapis znalazłam:
Z kolei składka w KRUS przedsiębiorcy, który jest rolnikiem, wynosi w I kwartale 2019 roku minimum 133 zł miesięcznie w tym:

91 zł - ubezpieczenie emerytalne i rentowe,

42 zł - ubezpieczenie chorobowe, wypadkowe i macierzyńskie.

Składka w KRUS płatna jest raz na kwartał i wynosi 399 zł.

Co istotne, przedsiębiorcy będący rolnikami zwolnieni są z opłacania składki na Fundusz Pracy, natomiast ci rolnicy, którzy posiadają mniej niż 6 hektarów gruntu, zwolnieni są również z opłacania składki zdrowotnej. Wówczas składka zdrowotna opłacana jest z budżetu państwa.

Zobacz więcej: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-prze ... to-mozliwe
Kasitwix
Stażysta
Kontakt:

Nikt z was nie rozlicza składek z KRUS? 54 osoby przeczytały :(
artwas
Stażysta
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
Kontakt:

Post autor: artwas »

Kasitwix pisze: 26 lut 2020, 12:15 Witam. Mam Decyzję z KRUS o podleganiu ubezpieczeniu społecznemu dla domownika, informacja o składce zdrowotnej jest tylko taka, że Pani Ewa C. została objęta ubezpieczeniem zdrowotnym zgodnie z ustawą z dnia 27-08-2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. No i właśnie, żadnej kwoty. Zaświadczenie z KRUS poprosiłam, dostarczyła mi dziewczyna, ale na nim też nie ma kwoty. W necie znalazłam coś takiego (w załączeniu)Czy obliczacie na podstawie ha przeliczeniowych taką składkę? Jak to robicie?
artwas
Stażysta
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
Kontakt:

Post autor: artwas »

Kasitwix pisze: 26 lut 2020, 12:15 Witam. Mam Decyzję z KRUS o podleganiu ubezpieczeniu społecznemu dla domownika, informacja o składce zdrowotnej jest tylko taka, że Pani Ewa C. została objęta ubezpieczeniem zdrowotnym zgodnie z ustawą z dnia 27-08-2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. No i właśnie, żadnej kwoty. Zaświadczenie z KRUS poprosiłam, dostarczyła mi dziewczyna, ale na nim też nie ma kwoty. W necie znalazłam coś takiego (w załączeniu)Czy obliczacie na podstawie ha przeliczeniowych taką składkę? Jak to robicie?
Jak KRUS na zaświadczeniu nie zaznaczył Ci żadnej składki to po co drążysz temat, masz zaświadczenie z pieczątką i podpisem jakiegoś pracownika, który wystawił te zaświadczenie, więc przyjmij tak jak jest i po temacie.
Kasitwix
Stażysta
Kontakt:

Dziękuję za odpowiedź. Tak zrobię.
ODPOWIEDZ