Dzień dobry. Muszę wygasić decyzję dotyczącą składki zdrowotnej, ponieważ klientka zmarła. Mógłby ktoś podać jaka ma być podstawa prawna? Nie mam kompletnie pojęcia jak to zrobić. Decyzję wygaszającą zasiłek stały zrobiłam, ale z tym mam problem
Dlaczego chcesz wygasić? Komu doręczysz decyzję, skoro Klient nie żyje... Jeśli macie taką praktykę w OPS, to decyzja podobna do tej, co posiadasz, tylko musisz wpisać art. z ustawy dot. składki zdrowotnej i tyle (masz je w decyzji przyznającej). Nawet uzasadnienie faktyczne będzie to samo.
Robicie składkę odrębną decyzją? My na 1 decyzji mamy stały wraz ze składką zdrowotną.
My robimy osobno, decyzja ma być wygaszająca i ma leżeć w teczce tylko, nie będzie nigdzie wysyłana, zarządzenie kierownika. A u Pani w Ośrodku w jaki sposób się to robi?
U nas robi się notatkę służbową dot. utraty mocy prawnej decyzji z uwagi na zgon. Jeśli Kierownik chce decyzję, to ok- odpowiada za to, kierownik jednostki.
W podstawie prawnej bym pisała przede wszystkim art. 162 par. 1 pkt 1 kpa i art. 66 ust.1 pkt 26