zakres specj.usług opiekuńczych dla ososby chorej - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 18 sie 2016, 5:33

Witam,
Stoję przed kwestiąprzygotowania pierwszej w życiu decyzji dot. specjalistycznych usług opikuńczych dla osób z zaburzeniami psychicznymi, nie wiem co wpisać w zakresie wykonywanych czynności dla kienta. Lekarz psychiatra zawnioskował tylko o 4 godziny dziennie i nie poza tym, czy mam się oprzeć na rozporządzeniu i wybrać sama czy kontaktować się z tym lekarzem, choc obebie jest na urlopie....
Ssia

Napisano: 18 sie 2016, 8:20

Lekarz w zaświadczeniu musi określić jakie rodzaj specjalistycznych usług należy zastosować. Nie my o tym póki co decydujemy. To on powinien znać dziecko i znać jego historie choroby ( chociaż wiem, ze z tym bywa różnie). Cofnąć zaświadczenie do matki z informacją, że należy uzupełnić rodzaj usług. Takie jest moje zdanie.
male

Napisano: 18 sie 2016, 9:18

Mam osobę dorosłą w zaświadczeniu wpisane jest jedynie że wymaga specjalistycznych usług opiekuńczych, i w ilości 4 godzin dziennie i nic poza tym...
Ssia

Napisano: 18 sie 2016, 9:19

specjalistycznych usług psychiatrycznych*
Ssia

Napisano: 18 sie 2016, 9:25

Witam!!! Przykro mi ale nie mogę zgodzić się do końca z opinią "male" co prawda lekarz powinien na zaświadczeniu określić zakres usług jednak zgodnie art. 50 ust.5 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej Ośrodek pomocy społecznej, przyznając usługi opiekuńcze, ustala ich zakres, okres i miejsce świadczenia. Dodatkowo zgodnie ze standaryzacją powinien być załącznik do protokołu "Indywidualny zakres specjalistycznych usług opiekuńczych" w którym ustala się zakres, ze stroną lub opiekunem prawnym i przez nich jest podpisywany. Pozdrawiam!!!
maszanti

Napisano: 18 sie 2016, 12:35

Nie mogę się z Tobą zgodzić. Rozporządzenie z 22.09.2005 r na podst. art.50 ust. 7 reguluje, że OPS wydaje decyzje o liczbie godzin przyznanych miesięcznie oraz o wysokości odpłatności. Miejscem udzielenia usług jest zawsze miejsce zamieszkania klienta. Natomiast zapis w par.2 ustala rodzaje specjalistycznych usług... dostosowanych do szczególnych potrzeb osób wymagających pomocy...wynikających z rodzaju schorzenia lub niepełnosprawności. Lekarz wydając zaświadczenie o konieczności objęcia klienta takimi usługami ma obowiązek określić ich rodzaj. Nie znasz specyfiki choroby klienta i nigdy nie zaryzykuję ustalenia jakie usługi świadczone mu po prostu nie zaszkodzą. Lekarz wskazuje rodzaj. Ty szukasz specjalisty z danej dzieciny, który będzie je wykonywał. Nie wyręczajmy lekarzy, to ich kompetencje.
male

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x