składka zdrowotna, zgon
składka zdrowotna, zgon
Dzień dobry. Muszę wygasić decyzję dotyczącą składki zdrowotnej, ponieważ klientka zmarła. Mógłby ktoś podać jaka ma być podstawa prawna? Nie mam kompletnie pojęcia jak to zrobić. Decyzję wygaszającą zasiłek stały zrobiłam, ale z tym mam problem 

Re: składka zdrowotna, zgon
Dlaczego chcesz wygasić? Komu doręczysz decyzję, skoro Klient nie żyje... Jeśli macie taką praktykę w OPS, to decyzja podobna do tej, co posiadasz, tylko musisz wpisać art. z ustawy dot. składki zdrowotnej i tyle (masz je w decyzji przyznającej). Nawet uzasadnienie faktyczne będzie to samo.
Robicie składkę odrębną decyzją? My na 1 decyzji mamy stały wraz ze składką zdrowotną.
Robicie składkę odrębną decyzją? My na 1 decyzji mamy stały wraz ze składką zdrowotną.
My robimy osobno, decyzja ma być wygaszająca i ma leżeć w teczce tylko, nie będzie nigdzie wysyłana, zarządzenie kierownika. A u Pani w Ośrodku w jaki sposób się to robi?
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
my mamy stały i składkę na jednej decyzji i w przypadku zgonu wygaszamy
U nas robi się notatkę służbową dot. utraty mocy prawnej decyzji z uwagi na zgon. Jeśli Kierownik chce decyzję, to ok- odpowiada za to, kierownik jednostki.
W podstawie prawnej bym pisała przede wszystkim art. 162 par. 1 pkt 1 kpa i art. 66 ust.1 pkt 26
W podstawie prawnej bym pisała przede wszystkim art. 162 par. 1 pkt 1 kpa i art. 66 ust.1 pkt 26
niestety kierownik zarządził, że tak ma być, więc nie mam nic do gadania, dziękuję za pomoc!
Oprócz składka zdrowotna, zgon - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Zasiłek stały - pilne..
ubezpieczenie zdrowotne
zakres specj.usług opiekuńczych dla ososby chorej
przekroczenie dochodu a uchwała
podjęciecie pracy a dożywianie
[Oferta pracy] Pracownik Działu Socjalnego Dzieła Pomocy św.
We wniosku podane 2 adresy zamieszkania
specjalizacja II stopnia w Toruniu
opieka naprzemienna
uchylić czy wygasić
re
służba przygotowawcza pracownika socjalnego
Działalność gospodarcza poza granicami kraju
najniższy zasilek stały
ochrona ubezwłasnowolnionych
dochód -karta podatkowa