składki - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 16 maja 2014, 14:15

Pytanie za sto punktów. Czy na decyzji o podwyższeniu świadczenia pielęgnacyjnego piszecie kwotę składki jaka będzie odprowadzana cz tez ogólnie że od świadczenia pielęgnacyjnego będa odprowadzane skaładki zdrowotne i społeczne
nowinka

Napisano: 16 maja 2014, 14:19

Ja w ogóle nie piszę o składkach w decyzji. Wysyłam zwykłą informację ale, aby za chwilę znów jej nie prostować, nie wpisuję kwoty tylko ogólnie, że od dnia...przez okres pobierania świadczenia nie dłużej jednak niż do uzyskania 25(itd) tutejszy Ośrodek zgodnie z.... będzie opłacał Pani składkę na ubezpieczenie........ Wysokość składki naliczana jest od wysokosci przyznanego świadczenia .
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 16 maja 2014, 14:24

Składka jest swego rodzaju świadczeniem i jak się ją przyznaje to trzeba mieć decyzję. kwestia dla mnie jest tylko taka czy piszecie z kwotami czy bez. w środę na szkoleniu nawet była mowa, że jeśli ktoś nie chce mieć u nas składki zdrowotnej bo ma ją przy mężu to musi napisać nam oświadczenie, że rezygnuje ze składki zdrowotnej
nowinka

Napisano: 16 maja 2014, 14:32

Nowinka. Składki przyznajesz na podstawie ustawy o ubezpieczeniach społecznych. Pokaż w którym miejscu masz napisane iż przyznaje się je w formie decyzji administracyjnej.
ira

Napisano: 16 maja 2014, 14:33

Ostatnia informacja ze szkolenia z grudnia u.r, potwierdzająca wcześniejsze stanowiska szkolących - na składki nie wydajemy decyzji. Więc nie wydaję. Ale niech każdy robi po swojemu.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 16 maja 2014, 14:35

nowinka pisze:Składka jest swego rodzaju świadczeniem i jak się ją przyznaje to trzeba mieć decyzję.
Bzdura.
ira pisze:Składki przyznajesz na podstawie ustawy o ubezpieczeniach społecznych.
Składek się nie przyznaje w ogóle. Składki się odprowadza. To jest zależność między płatnikiem (organem) - a ZUSem.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 16 maja 2014, 14:43

Z mojej wypowiedzi jasno wynikało, że w zakresie składek na ubezpieczenia społeczne nie wydaje się decyzji, dlatego użycie słowa "przyznaje się" w tym kontekście można odczytać że osobie za którą odprowadza się składki na ubezpieczenie społeczne nie wydaje się decyzji.
ira

Napisano: 16 maja 2014, 15:18

Iks pisze:
nowinka pisze:Składka jest swego rodzaju świadczeniem i jak się ją przyznaje to trzeba mieć decyzję.
Bzdura.
ira pisze:Składki przyznajesz na podstawie ustawy o ubezpieczeniach społecznych.
Składek się nie przyznaje w ogóle. Składki się odprowadza. To jest zależność między płatnikiem (organem) - a ZUSem.
Dzięki iks. Człowiek jest postacią omylną i jeśli coś mnie z tych wypowiedzi miało przekonać to właśnie twój post że się nie przyznaje ale odprowadza
nowinka

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x