co teraz bedzie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 16 maja 2014, 15:06

zatrzymano mi swiadczenie pielegnacyjne na syna bo jestem zono rolnika. co mi teraz przysuguje zasilek dla opiekuna czy swiadczenie pielegnacyjne.
jamnik

Napisano: 16 maja 2014, 16:26

Nie przysługuje bo jesteś żoną rolnika. Musisz się rozwieźć i będzie po kłopocie.
ROLNIK

Napisano: 16 maja 2014, 17:20

Ja jestem w podobnej sytuacji i, składam wniosek i oświadczenie o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego od 15.05.2014r. a za poprzedni okres tj od 01.07.2013 do 14.05.2014r. i drugi wniosek o zwrot jako zasiłek dla opiekuna również tu też będzie potrzebne oświadczenie o zaprzestaniu i nie pracowaniu w gosp. rolnym. Jeżeli się ma jeszcze nie zakończone sprawy w organach odwoławczych, to też te wnioski trzeba złożyć i będą czekać na zakończenie spraw, zachowa się w ten sposób terminy.
wwo

Napisano: 16 maja 2014, 19:22

Wwo ,a pytałaś co oznacza zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa?Ja niestety mam czekać na list z zawiadomieniem,wiec dopiero w przyszłym tygodniu złoże wniosek i oświadczenie.
niedostepna

Napisano: 16 maja 2014, 20:36

W ośrodkach też nie mają urzędowo potwierdzonej definicji zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego, dlatego w swoim zakresie musisz ocenić czy pracujesz, czy kierujesz , czy dzięki włożonej pracy osiągasz zysk i takie tam ............. ? sama oceniasz , sama oświadczasz, sama ponosisz odpowiedzialność jakby co. Ale spokojnie wszyscy co się ubiegają o zwrot, nie tylko rolnicy , też będą różnego rodzaju oświadczenia wypełniać. Tak z grubsza to to zaprzestanie można porównać do zaprzestania prowadzenia samochodu. Masz samochód ale nie możesz nim kierować, tankować, myć, woskować , Ty tylko na niego patrzysz. Ale ktoś np.; mąż może tym samochodem jeździć i tak samo jest z gospodarstwem to on przejmuje całe zarządzanie i pracę. No oczywiście z dobrodziejstwa jazdy samochodem ty też możesz skorzystać , ale jak Cię mąż przewiezie a wcześniej otworzy drzwi i powie wsiadaj kochanie. Czyli jak mąż zarobi pieniądze z gospodarstwa, może kupić dla Ciebie sukienkę , gdy wyhoduje kurę ty z niej dla swojej rodziny ugotujesz rosół. Ja z grubsza tak to rozumiem .
wwo

Napisano: 17 maja 2014, 8:38

Wwo dzięki :D umiesz wytłumaczyć na chłopski rozum.....
niedostępna

Napisano: 17 maja 2014, 9:29

ja mam niedokonczono sprawe z odwolaniem. przyslali mi ze uchylajo decyzje wojta i kolegium. jest juz 3 tyg.po uprawomocnieniu wyroku i nie mam odzewu. doradzcie mi czy mam czekac czy skadac wniosek na zdo czy na sw. piel.
jamnik

Napisano: 17 maja 2014, 10:03

Do jamnik . Czy zdzwoniłaś do sądu ? Jeżeli nie to zadzwoń, podajesz nr akt i udzielą Ci precyzyjnej odpowiedzi i wtedy będziesz wiedziała co zrobić. Bo po uprawomocnieniu się wyroku akta sprawy są przesyłane z powrotem do urzędu, chyba że SKO złożyło kasację. Dzwoń do sądu.
wwo

Napisano: 17 maja 2014, 10:50

dzieki wwo. w poniedzialek zadzwonie.
jamnik

Napisano: 17 maja 2014, 11:09

Nie ma za co. Trzymajcie się dziewczyny.
wwo

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x