składki do KRUS dla osób za które aktualnie nie płacimy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 16 gru 2015, 15:29

Naprowadźcie mnie proszę - jak to jest. Mam osoby(rolników) które przeszły na świadczenie pielęgnacyjnego przed majem 2014 czyli nie musiały deklarować, że rezygnują z prowadzenia gospodarstwa rolnego. Te osoby napisały mi oświadczenie, że podlegają obowiązkowemu ubezpieczeniu społecznemu z innego tytułu i płacą sobie same składkę KRUS. Co z nimi teraz czy powinniśmy ich jakoś inforować żeby zgłaszały się do KRUS ?
ops-owy

Napisano: 18 gru 2015, 9:35

też sie zastanawiam bo mam takie osoby
....

Napisano: 18 gru 2015, 11:11

właśnie, teraz my moglibyśmy im płacić składki jeżeli chcą zostać w KRUS tylko od kiedy KRUS ich obejmie, przecież nie składali oświadczeń i nie możemy ich żądać
olli

Napisano: 18 gru 2015, 11:51

czy mi musimy przesyłać do KRUS oświadczenia o zaprzestaniu pracy przez rolników?
collin

Napisano: 21 gru 2015, 23:16

"Elmer", "Iks", Kronos79", co Wy na to ? Za trudne ?
Gość

Napisano: 22 gru 2015, 14:36

Dlatego, że są sprawy terminowe, to przy nowych decyzjach, osoba podpisuje, że została poinformowana o możliwości opłacania składek prze wójta..... i ma na ta deklarację 1mc. Przy sprawach przed 1 października może poinformować zainteresowane osoby, że mają taką możliwość do 1 kwietnia 2016r. zwrotka w akta.
Gość

Napisano: 22 gru 2015, 20:54

To jest oczywiste. Ustawę przeciętny urzędnik umie czytać. Od kiedy będziesz opłacał składki ? Może się zdarzyć, a zdarzało się to w przeszłości nie rzadko, że KRUS wyrejestruje np. 2 lata albo i 5 lat wstecz.
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x