Naprowadźcie mnie proszę - jak to jest. Mam osoby(rolników) które przeszły na świadczenie pielęgnacyjnego przed majem 2014 czyli nie musiały deklarować, że rezygnują z prowadzenia gospodarstwa rolnego. Te osoby napisały mi oświadczenie, że podlegają obowiązkowemu ubezpieczeniu społecznemu z innego tytułu i płacą sobie same składkę KRUS. Co z nimi teraz czy powinniśmy ich jakoś inforować żeby zgłaszały się do KRUS ?
właśnie, teraz my moglibyśmy im płacić składki jeżeli chcą zostać w KRUS tylko od kiedy KRUS ich obejmie, przecież nie składali oświadczeń i nie możemy ich żądać
Dlatego, że są sprawy terminowe, to przy nowych decyzjach, osoba podpisuje, że została poinformowana o możliwości opłacania składek prze wójta..... i ma na ta deklarację 1mc. Przy sprawach przed 1 października może poinformować zainteresowane osoby, że mają taką możliwość do 1 kwietnia 2016r. zwrotka w akta.
To jest oczywiste. Ustawę przeciętny urzędnik umie czytać. Od kiedy będziesz opłacał składki ? Może się zdarzyć, a zdarzało się to w przeszłości nie rzadko, że KRUS wyrejestruje np. 2 lata albo i 5 lat wstecz.