moim zdaniem nie do końca, powinniście wystąpić do ZUS o ustalenie czy ten Pan ma niezbędny okres czy nie, nie ważne co mówi. Organem, który to ustala jest ZUS a nie OPS czy dana osoba.kruszyna pisze:Tak dzwoniłam do ZUS i powiedzieli mi, że będą żądać odsetek i kto je zapłaci to już kwestia dogadania między ośrodkiem a tym Panem, bo my zapłacimy, ale ten Pan tak właściwie powinien zwrócić, bo to nie jest nasza wina.
Składki emerytalne i rentowe wstecz zgłoszenie
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
Re: Składki emerytalne i rentowe wstecz zgłoszenie
- ewalu
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
takkarolina09 pisze:jesli był pan który pobierał szo od grudnia 2017 do pażdziernika 2019 i wtedy został wyrejestrowany z krus to czy powinnam zglosic go du ZUS??\
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: SR, FA, SW
- Kontakt:
a jesli nie byly opalcane składki ZUS, to co teraz mamy zrobic? tam była pomyłka, bo pobierał do października 2018r. a w lutym złożył ponownie o SZOewalu pisze:takkarolina09 pisze:jesli był pan który pobierał szo od grudnia 2017 do pażdziernika 2019 i wtedy został wyrejestrowany z krus to czy powinnam zglosic go du ZUS??\
-
- Podinspektor
- Kontakt:
czy należy wyrównac? składki ZUS za poprzedni okres?karolina09 pisze:a jesli nie byly opalcane składki ZUS, to co teraz mamy zrobic? tam była pomyłka, bo pobierał do października 2018r. a w lutym złożył ponownie o SZOewalu pisze:takkarolina09 pisze:jesli był pan który pobierał szo od grudnia 2017 do pażdziernika 2019 i wtedy został wyrejestrowany z krus to czy powinnam zglosic go du ZUS??\
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
Ja bym wyrównała, miałam sprawę, w której musiałam daleko wstecz ubezpieczyć (ale nie było to związane z krusem)
-
- Podinspektor
- Kontakt:
a jeszcze takie pyt. Jesli Pan złozył o SZO i jest w trakcie ustalenia prawa do renty. Odwołał sie i czeka na odp. to czy w tym przypadku nie mozna mu przyznac SZO?
-
- Podinspektor
- Kontakt:
gdzie mozna sprawdzic, upewnic się, czy płacic do ZUS ,czy jednak nie?ss pisze:Ja bym wyrównała, miałam sprawę, w której musiałam daleko wstecz ubezpieczyć (ale nie było to związane z krusem)
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
wystąp do ZUS to odpiszą Ci czy ma wymagany okres czy niekarolina09 pisze:gdzie mozna sprawdzic, upewnic się, czy płacic do ZUS ,czy jednak nie?ss pisze:Ja bym wyrównała, miałam sprawę, w której musiałam daleko wstecz ubezpieczyć (ale nie było to związane z krusem)
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
jeśli wnioskuje o rentę dla siebie to ja bym zawiesiła postępowanie w sprawie przyznania szokarolina09 pisze:a jeszcze takie pyt. Jesli Pan złozył o SZO i jest w trakcie ustalenia prawa do renty. Odwołał sie i czeka na odp. to czy w tym przypadku nie mozna mu przyznac SZO?
-
- Referent
- Zajmuję się: Jestem referentem ds. funduszu alimentacyjnego oraz świadczeń rodzinnych.
- Kontakt:
moim zdaniem nie do końca, powinniście wystąpić do ZUS o ustalenie czy ten Pan ma niezbędny okres czy nie, nie ważne co mówi. Organem, który to ustala jest ZUS a nie OPS czy dana osoba.
tylko ten Pan złożył oświadczenie, że prosi o wstrzymanie wypłaty świadczenia pielęgnacyjnego, bo złożył wniosek o przyznanie emerytury, bo dostanie na pewno tyle, że mniejszą przez to, że nie ma 25 lat.
Oprócz Składki emerytalne i rentowe wstecz zgłoszenie - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
wniosek opiekuna prawnego o zasiłek rodzinny
dodatek pielegnacyjny z KRUS czy wystawiacie decyzję o zwroc
Zgon pobierającego zasiłek piel. przed wypłatą....
świadczenie rodzicielskie a renta
złotówka za złotówkę a dodatek jednorazowy
zdo a świadczenie rodzicielskie
wzór podstawy prawnej do rodzinnego
ZP dla cudzoziemca co dalej z wnioskiem?
Zmiana z pełnych kwot na zł za zł
zajęcia rewalidacyjno wychowawcze-czy przyznać zasilek rodzi
utrata uzysk utrata uzysk- jak powinno być
Stopień umiarkowany-czy należy się zasiłek pielęgnacyjny
SZO - umorzenie, nowy wniosek
czy przysługuje świadczenie pielegnacyjne wstecz 2016-2018
Stare i nowe orzecz. o st.niep. i ich wpływ w sprawie o ŚP
Kiedy następuje utrata dochodu???