składki KRUS czy odliczać zawsze? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 09 lis 2017, 23:48

mam pytanie, kiedy od przychodu odlicamy składki płacone na krus - jak jest tylko gospodarstwo rolne to nie, bo hektar przeliczeniowy, ale np. działalność gospodarcza, ryczałt itd. - odliczacie jak leci, czy tylko jak działy specjalne produkcji rolnej?
Sun
Stażysta
Od: 27 wrz 2017, 19:32
Zajmuję się: ciągle coś zaczynam...

Napisano: 10 lis 2017, 8:42

Od ryczałtu nie odliczasz po nowemu składek zdrowotnych a po staremu to strona ci oświadczała dochód wiec przy tym nic sam nie robiłeś. Co do działalności na zasadach ogólnych jeśli jest związana z gospodarstwem, jedni odliczają składki zdrowotne odprowadzone do krus inni nie. Mazurek mówił na szkoleniu że można odliczać.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 10 lis 2017, 8:57

składek płaconych do KRUS nigdy od niczego się nie odliczało i nadal się od niczego nie odlicza
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 12 lis 2017, 0:37

a jak mam w ustawie o świadczeniach rodzinnych takie coś: dochody członków rolniczych spółdzielni produkcyjnych z tytułu członkostwa w rolniczej spółdzielni produkcyjnej, pomniejszone o składki na ubezpieczenia społeczne,

to czy czasem tu nie chodzi o te składki do KRUS płacone?

Podobnie, np. w art. 30c ustawy o pdof jest to: Podatek dochodowy od dochodów z pozarolniczej działalności gospodarczej lub działów specjalnych produkcji rolnej uzyskanych przez podatników, o których mowa w art. 9a ust. 2 lub 7, z zastrzeżeniem art. 29, 30 i 30d, wynosi 19% podstawy obliczenia podatku.

a zgodnie z art. 3 ustawy o świadczeniach mamy to: przychody podlegające opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27, art. 30b, art. 30c, art. 30e i art. 30f ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2016 r. poz. 2032, z późn. zm.), pomniejszone o koszty uzyskania przychodu, należny podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenia społeczne niezaliczone do kosztów uzyskania przychodu oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne.

Mnie ciekawi np. sytuacja taka, że ktoś jest w KRUS ale prowadzi działalność niezwiązaną z rolnictwem to wtedy nie odliczamy mu tych składek? Czy nawet jak ma firmę, która polega na świadczeniu usług transportowych ale wcześniej wkręcił się do KRUS i tam płaci składki to mam odliczać?
Sun
Stażysta

Napisano: 12 lis 2017, 9:24

Sun pisze:Mnie ciekawi np. sytuacja taka, że ktoś jest w KRUS ale prowadzi działalność niezwiązaną z rolnictwem to wtedy nie odliczamy mu tych składek? Czy nawet jak ma firmę, która polega na świadczeniu usług transportowych ale wcześniej wkręcił się do KRUS i tam płaci składki to mam odliczać?
Nie, nie odliczamy. Złą masz optykę patrzenia na te składki. Nas nie interesują składki same w sobie tylko opodatkowane przychody pomniejszone o odpowiednie daniny w tym składki zdrowotne. Osoba prowadząca działalność nie wykazuje składek krusowskich w zeznaniu podatkowym bo nie są związane z przychodem z tej działalności. Składki nie pomniejszają mu przychodu do opodatkowania a jeśli tak, to nie obniżają przychodu również u nas.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 12 lis 2017, 13:43

Ok, cenna uwaga. Dzięki. Czyli zasadniczo patrzę na zaświadczenie z US i nie mają dla mnie znaczenia żadne dodatkowe info. z KRUS, że nasz bohater np. płaci składki emerytalno-rentowe w zwiększonej wysokości do KRUS.
Sun
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x