ubezpieczenie Krus od świadczenia pielęgacyjnego - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 09 lis 2017, 13:22

Przejrzałam wszystkie teczki i mam 6 osób, którzy zaznaczyli, że zaprzestają pracy w gospodarstwie. Są to decyzje, które przyznawała osoba przede mną i my nie opłacamy im składek ani do ZUS ani do KRUS, nie wiem czy te osoby zgłaszały do KRUS i co powinnam teraz zrobić wysyłać jakieś informacje do KRUS czy nie ruszać tego,są to decyzje z 2016 roku.
Proszę o pomoc
referent444
Referent
Od: 29 sie 2016, 7:53
Zajmuję się:

Napisano: 09 lis 2017, 13:54

Pomoże ktos ?
referent444
Referent
Od: 29 sie 2016, 7:53
Zajmuję się:

Napisano: 09 lis 2017, 14:33

ja bym "ruszyła"

mimo że to osoba pobierają Śp powinna zgłosić do KRUS, że zaprzestała pracy w gospodarstwie rolnym

poinformowałabym KRUS o wydanej decyzji

KRUS wyśle osobom pobierającym prośbę o zgłoszenie czy chcą podlegać tam ubezpieczeniu

i to już w zależności co zadecydują osoby uprawnione organ właściwy będzie odprowadzał składki do ZUS lub KRUS
wiedzma
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 21 sty 2016, 23:07
Zajmuję się:

Napisano: 09 lis 2017, 14:44

Z taką naszą dec to Klient powinien się udać do KRUS i to zgłosić wraz z oświadczeniem o rezygnacji z pracy na gospodarstwie, a reszta potoczy się już sama ale czy Ty go do tego zmusisz, chyba raczej nie. Prędzej czy później to wyjdzie a w tedy prawdopodobnie KRUS wykluczy wstecz A ty Będziesz musiał(a)w tym czasie objąć ubezpieczeniem w ZUS stosownie do przepisów (zdrowotne całe a społeczne całe lub do osiągnięcia minimum lat do emerytury itp)
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Napisano: 09 lis 2017, 14:47

do KRUS to my wstecz raczej nie zapłacimy chyba że dana osoba zrezygnuje teraz z SP lub zakończy się jej dec i będzie nowy wniosek to wtedy może być ZUS lub KRUS
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x