Mam osoby, które pobierają śp. Zdo, szo i mieli ubezpieczenie w krus do chwili obecnej. Teraz krus ich wyrejestrowuje z ubezpieczeń emerytalno rentowych i zdrowotnych od 01.07.2013 r. Czy ja dobrze myśle, że teraz muszę osoby zgłosić do zus do ubezpieczenia społecznego i zdrowotnego od 01.07.2013 r i zrobić korekty za każdy miesiąc do chwili obecnej. Odprowadzić składki tylko zastanawiam się dlaczego mam płacić odsetki skoro krus dopiero teraz ich wyrejestrował. Mam zamiar napisać pismo do zus wyjaśniające żeby nie płacic odsetek. Niektóre osoby są od teraz zgłoszone do ubezpieczenia zdrowotnego jako członkowie rodziny. I tu się zastanawiam czy wracać się do tyłu z ubezpieczeniem zdrowotnym (może ktoś podpowie jak to prawidłowo zrobić) . No oczywiście przy zdo to społeczne od 01.07.2013 roku zaś zdrowotne od 15.05.2014 tak jak möwi ustawa o zdo i jak to robiliśmy w 2014 roku przyznając zdo. Proszę o jakieś podpowiedzi, wskazówki, jak prawidłowo powino to być zrobione. Może ktoś ma takie sytuacje i coś już wyjaśniał. Myślę, że część tych osób będzie chciała wrócić do krus, tylko, że wtedy my będziemy płacić krus.
Wiesz co, ja mam tylko jedno pytanie. Dlaczego krus wyrejestrowuje świadczeniobiorców świadczenia pielęgnacyjnego z dniem 01.07.2013r. Przecież oni mieli przyznane prawo do świadczenia przed dniem wejścia w życie ustawy ZDO czyli przed 2014r., a to przecież dopiero ta ustawa uzależnia przyznanie prawa do między innymi świadczenia pielęgnacyjnego od złożenia stosownego oświadczenia. Wcześniej nie mieli obowiązku składania takiego oświadczenia, bo gospodarstwa nie było i nie ma zresztą w katalogu zatrudnienia.
Skąd więc teraz "wywalają" rolników na dodatek z tą datą. Moim zdaniem krus nie jest w stanie rozróżnić poszczególnych świadczeń i dosłownie wszystkich podciąga pod zasiłki dla opiekunów.
Niech wywalają ZDEowców których nie wywalili wcześniej. Niech wywalą też wszystkich tych którym przyznaliśmy świadczenia pielęgnacyjne lub szo po wejściu w życie ustawy ZDO ale też nie od daty 01.07.2013r., a wierz mi i takie cuda już widziałam. Na dodatek powrót do daty 01.07.2013r. dotyczy tylko ZDO, bo to im z mocy prawa wygasły decyzję przyznające prawo do świadczenia pielęgnacyjnego.
Dlaczego więc mamy teraz płacić odsetki. Co ważniejsze mamy przypadki wywalenia już przez krus świadczeniobiorców ŚP którym prawo przyznaliśmy przed 2014r., którzy chcą teraz żebyśmy płacili za nich krus, a przecież powrót do krusu mają tylko ci za których opłacaliśmy zus, a za nich nie opłacaliśmy zusu. I co teraz?
Pozdrawiam.
społeczną musisz wstecz od 1.07.2013 zdrowotną od 15.05.2014 r. . Jeżeli osoby chcą wrócić do krus to najlepiej z ostatnim dniem miesiaca wyrejestruj je z zus i wyślijcie ten wniosek o objęcie w krus do krusu z zaśw że dana osoba byla ubezpieczona w zus od... do .... Jeżeli zdrowotnie ma z innego tytułu to też wyrejestruj je w ośrodku i niech się sama( mąż itp) ja ubezpieczy, a jak nie ma innego tytułu to zdrowotnie zostaje i cięgnie się dalej
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."
Czy od świad. pielęgn. gdy osobę wyrejestrowano z KRUS od 01.07.2013 r. to jasne emeryt.-rentowe od 01.07.2013 r. do ZUS a zdrowotne też od 01.07.2013 r. do ZUS bo ze zdrowotnego też ją wyrejestrowali? Czy ktoś pomoże?