Kto z Was zgodzi się na przyjęcie 500+? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 06 sty 2016, 13:41

Pracujemy z koleżanką na ŚR i FA z dodatkowymi obowiązkami wykraczającymi poza nasze stanowiska pracy (KDR, BIP, POPZ i inne). Za dodatkowe zadania nie dostajemy ani grosza, zarabiamy 1900 zł brutto, czyli o 50 zł więcej niż najniższa krajowa :|
Dowiedziałyśmy się, że nasz kierownik chce nam przekazać realizację programu Rodzina 500+ w ciągu roku (wejdzie na 100%), oczywiście bez dodatkowego wynagrodzenia, w ramach naszej pracy i obecnej pensji.
Odmówiłyśmy ale usłyszałyśmy, że i tak będziemy to robić. Wydaje nam się, że skoro te zadania nie wynikają z ustaw, na których pracujemy i nie są związane z naszym stanowiskiem, to kierownik nie może nam ich narzucić a my mamy prawo odmówić przejęcia tych obowiązków.
Pytanie do Was - czy mamy rację? Czy będziecie realizować te zadania bez mrugnięcia okiem, bez dodatkowego wynagrodzenia, w ramach Waszych stanowisk? Nawet, jeśli nowa ustawa spowoduje ogrom pracy, którą powinna wykonywać dodatkowo zatrudniona osoba?
zawody sportowe

Napisano: 06 sty 2016, 19:39

Nie będziemy w stanie tego przerobić. Ja jestem sama na ŚR i FA i nie widzę takiego rozwiązania/Podobno mają być dodatkowe stanowiska , tak nasze media oznajmiają. :lol:
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 06 sty 2016, 21:42

ab83 pisze:Nie będziemy w stanie tego przerobić. Ja jestem sama na ŚR i FA i nie widzę takiego rozwiązania/Podobno mają być dodatkowe stanowiska , tak nasze media oznajmiają. :lol:
Jeśli jesteś sama to oznacza, że pracujesz w małej gminie i nie masz dużo wniosków. Po drugie zrozumiałe, że jedna osoba czy nawet dwie tego nie przerobią bez względu na wielkość gminy. Po trzecie pracownik nie będzie miał możliwości wyboru odnośnie przyjęcia tych obowiązków chyba, że jest rodziną wójta to co innego. Z realizacją tych 500 zł będzie na początku duży bałagan i z tego powodu my to będziemy robić bo nikt nie będzie chciał robić sobie w urzędzie problemu, proste.
and45

Napisano: 07 sty 2016, 8:37

ja też jestem sama na ŚR i FA może i mała gmina mało wniosków w porównaniu do innych ale i tak ogrom pracy jest cały rok a co dopiero po 500 plus
wstępnie rozmawiałam z kierownikiem no stwierdził, że pewnie trzeba będzie kogoś poszukać no i ok, zobaczymy w nie dalekiej przyszłości, ale znowu jak weźmie się kogoś kto nie miał styczności z rodzinnymi, albo w ogóle administracją to i tak ja będę musiała nauczyć i obrabiać na początku wszystko sama więc będę się upominać o podwyżkę, premię czy coś
jeśli nie no to może trzeba by pomyśleć że w innych gminach będą też zatrudniać i szukać
gasiak

Napisano: 07 sty 2016, 8:40

Nasze pensje od czterech lat nie są podwyższane, renciści i emeryci co roku dostają podwyżki, a nam dokłada się tylko pracy i obowiązków. Jest bardzo niesprawiedliwe.
Podobnie jak różnica między dodatkiem pielęgnacyjnym a zasiłkiem pielęgnacyjnym. Dodatek w ZUS co roku podwyższany, a zasiłek od 10 lat w tej samej wysokości. Bałagan jakich mało !

Stanowczo odmówimy realizacji 500 + , chyba że dostaniemy wreszcie konkretne podwyżki to wtedy to rozważymy.
taka tam 1

Napisano: 07 sty 2016, 8:51

a będziecie mieli coś do gadania..... Bicie piany i wzajemnie się nakręcacie.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 07 sty 2016, 8:53

też tak myślę że do gadania nie będzie nic bo to będzie polecenie służbowe, nie wykonasz więc możesz się liczyć z konsekwencjami
gasiak

Napisano: 07 sty 2016, 9:01

na początek będzie dużo pracy ale potem już się unormuje no i jak będzie 500+ i to sie doliczy do dochodów wie wiadoma ze ubędzie nam świadczeń rodzinnych a co za tym idzie więc ubędzie nam 3%
carina

Napisano: 07 sty 2016, 9:08

No ale jak nie mamy nic do powiedzenia? Mamy i to dużo. To jest nowa ustawa i ja mam prawo odmówić przyjęcia dodatkowych obowiązków bez poniesienia konsekwencji. Tak jest w KP zapisane i tego się trzymam, bo u mnie też wisi pińćsetka, wg mnie bez nowego pracownika się nie obędzie.
carina program nie ma być wliczany do dochodu, więc nic z SR nie ubędzie.
kawa i ciasto

Napisano: 07 sty 2016, 9:19

Kawa i ciasto - też twierdzę że teoria (tak jest w KP zapisane) jest piękna, ale praktyka ważniejsza
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x