Składki od świadczeń opiekuńczych - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 27 sty 2017, 19:18

Jestem nowa w temacie rodzinnych. Czy ktoś mógłby mi w prosty sposób wytłumaczyć kiedy płacimy składki emerytalno-rentowe i zdrowotne a kiedy nie? Chodzi o osoby pobierające świadczenia opiekuńcze. Najlepiej jeszcze z rozróżnieniem na KRUS i ZUS. Jestem nowa i kompletnie zielona w temacie. Proszę pomóżcie.
ZielonaNowa

Napisano: 27 sty 2017, 22:53

Co kraj to obyczaj ale ja robię tak. Jeżeli jest SP z czasów z przed oświadczeń o zaprzestaniu pracy na gospodarstwie to tym osobom płacę ZUS lub one sobie płacą KRUS.
Przy świadczeniach ustalanych obecnie, przy osobie samotnej lub gdy Jej połowka nie ma prawa do ubezpieczenia zdr to składka społ i zdr począwszy od dnia przyznania czyli przy niepełnym miesiącu proporcjonalnie do wypłaconych świadczeń (podstawa składki faktycznie wypłacone pieniądze w danym miesiącu)Przy osobie w związku społ tak jak wyżej zdrowotne małżonek zgłasza przy sobie TO ZUS.
Przy KRUSIE to po pierwsze dana osoba musi zrezygnować z pracy na gospodarstwie, a to jest podstawą do wykluczenia z KRUSu i to musi dana osoba zgłosić w KRUS, dalej może sobie wybrać gdzie chce być czy w ZUS czy w KRUS jak wybierze KRUS to musi się zgłosić do KRUS i złożyć wniosek o ubezpieczenie z tyt pobierania takiego świadczenia ale tylko emeryalno - rentowe. Jak jest samotna to płacimy jej zdrowotne do ZUS, a społ KRUS za jakiś czas obciąży ośrodek. Jak jest osoba w związku małżeńskim to dalej współmałżonek zgłasza do ubezpieczenia zdr. a społ obciąży KRUS.
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x