Kobieta złożyła wniosek o świadczenie pielęgnacyjne, do wniosku dołączyła świadectwo pracy, z którego wynika że pracowała w jednym miejscu pracy przez prawie 28 lat z czego przebywała na urlopie wychowawczym przez około 20 lat (6 dzieci). Wysłałam wniosek do ZUS czy GOPS ma opłacać za nią składkę na ubezpieczenie emeryt i rentowe ale z doświadczenia wiem, że na odpowiedź przyjdzie mi poczekać kilka miesięcy a decyzję trzeba wydać już. myślę że powinnam objąć ją jedynie ubezpieczeniem zdrowotnym ale na 100% nie jestem pewna. w różnych źródłach piszą raz że urlop wychowawczy został zaliczony do okresów składkowych w innych że to okresy nieskładkowe.jak to właściwie jest? i czy może być np. tak, że osoba ma 5 lat składkowych a 20 nieskładkowych? czy wtedy nie musimy za nią opłacać tych składek? Boję się, że nie obejmę kobiety a za pół roku dostanę odp że powinnam była opłacać składki czy wiadomo wam coś w tym temacie albo wiecie gdzie można się tego dowiedzieć?
ewela_80 jest na to jakiś konkretny art? bo czytam że od 01.05.2015 r. zmieniły się zasady i teraz urlop wychowawczy wlicza się do okresów składkowych ale może po prostu czegoś nie rozumiem? gdyby faktycznie urlop wychowawczy był nieskładkowy to bardzo ryzykowne wydawać teraz decyzję bo mogą jej wcale nie uwzględnić tych okresów nieskładkowych. czyli co pozostaje mi czekać na informację z ZUS? może ktoś jeszcze się wypowie?
urlop wychowawczy jest nieskładkowy .. pracodawca kobiecie nie płaci przeciez w tym momencie
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes