moim zdaniem z wywiadu musi wynikać (pracownik socjalny winien to potwierdzić), że nadal sprawowana jest opieka przez.... Taki jest przecież cel wywiadu. Pracownik nie musiał zastać podczas wywiadu opiekuna (może był akurat na zakupach), ale wówczas - moim zdaniem - albo ponownie odwiedza środowisko, albo informacje (zapewnienie, że opieka jest sprawowana) odbiera od osoby wymagającej opieki (jeżeli jej stan zdrowia na to pozwala). Co do bałaganu - sądzę, że rolą prac. socjalnego jest zwrócenie uwagi opiekunowi.
właściwie to nie jest wywiad, tylko notatka służbowa, bo nie zastał pracownik opiekuna w środowisku. co dalej, według notatki, nie należy się, zaniedbania są rażące, ale myślę, że powinien być wywiad, prawda?
celem wywiadu jest potwierdzenie dalszego sprawowania opieki, w więc i dalszej wypłaty/ uprawnień do SZO. Sądzę, że jedne wejście pracownika w środowisko i nieobecność wówczas opiekuna to za mało, by uznać, że opieka nie jest sprawowana. Z informacji pracownika (przy braku możliwości przeprowadzenia wywiadu) musi jasno wynikać, że opieka nie jest sprawowana (np. nie zastano opiekuna w dniu, w dniu..., nie zgłosił się na wezwanie do prac., itp.), gdyż to da ci podstawę do zmiany decyzji.
pracownik był 2 razy, a osoba wymagająca opieki oświadczyła, że od 2 tygoni opiekuna nie było. tylko problem u mnie w tym, ze pracownik tylko notatkę służbową mi przysłał. czy to wystarczy?
nie zawsze będzie wywiad - w tym przypadku nie można było zastać opiekuna. Jeżeli z notatki pracownika wynika, że opieka nie jest sprawowana - pracownik to stwierdził - ( a przecież taki jest cel odwiedzin w środowisku) - moim zdaniem należy wszcząć postępowanie w sprawie zmiany decyzji przyznającej SZO, a następnie wydać stosowną decyzję zmieniającą okres przyznania SZO.