czy można opłacać Panu składki społeczne z KRUS przy świadczeniu pielęgnacyjnym, w przypadku kiedy wnioskodawca ma już opłaconych 25 lat składek społecznych w ZUS.
tez mam takie sytuacje to jest troche taka dziwna sytuacja bo ja płace składki jak ma 25 lat w zus a obecnie jest w krus ponieważ krus przysyła ze podlega ubezpieczeniu, ale jak ma 25 lat w krus to nie place juz do zus
Ostatnio miałam sytuację, że Pan złożył wniosek na śp w związku z opieką nad matką, Pan pracował (miał ponad 30 lat składkowych), Pan był również właścicielem gospodarstwa powyżej ha przel i chwilę przed złożeniem wniosku na śp opłacał sobie składki w Krus, po otrzymaniu decyzji z SKO Pan pojechal do Krus i Krus objął go ubezpieczeniem. Płacimy Panu Krus. Ale w sytuacji gdy osoba ma opłacone 25 lat w zus i nigdy nie widniała w krus to nie płacimy.
Żeby nie płacić składek, gdy ma ponad 25 lat, to ten Pan powinien do KRUS dostarczyć dokumenty, które to potwierdzą. Np. ostatnio miałam Pana, który pare lat był w ZUS, a później został rolnikiem. KRUS przeliczy mu lata pracy, ale to wnioskodawca powinien do KRUS dostarczyć niezbędne dokumenty, które to potwierdzą np. świadectwa pracy gdy składki opłacane były do ZUSu.
U mnie tak było. Pan zgromadził dokumenty, KRUS przeliczył okresy składkowe łącznie ZUSowskie i KRUSowskie, ma ponad 25 lat, nie opłacam za niego składek.