składki zdrowotne
składki zdrowotne
Proszę o pomoc w kwestii objęcia ubezpieczeniem zdrowotnym osoby ubiegającej się o zasiłek dla opiekuna czy objąć osobę ubezpieczeniem zdrowotnym Panią która ma męża który pracuje czy obowiązek ma mąż a my tylko wtedy gdy niema innego tytułu zgodnie z art.66 ustawy o ubezpieczeniu zdrowotnym zwalnia się z obowiązku ubezpieczenia nas jako ośrodek jeżeli osoba uprawniona jest członkiem rodzinny tj. mąż który może ją ubezpieczyć. Czy ja mam rację że odsyłam ją do zakładu męża.Proszę o pomoc.
Re: składki zdrowotne
a może jeszcze ktoś się wypowie chciałabym mieć pewność 100%?
Dzwoniłam kiedyś do ZUS. Pani mi powiedziała, że nawet jeśli małżonkowie są skłucenii to i tak żona,która pracuje ma obowiązek ubezpieczyć męża, który pobiera świadczenia w OPS. I pdwrotnie, mąż żonę.
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR/FA/ST
- Kontakt:
Czy dotyczy to również rolnika - męża opłacającego składki w KRUS, którego żona została wyłączona z ubezpieczenia w związku z oświadczeniem, że nie pracuje w gospodarstwie i pobiera świadczenie pielęgnacyjne na dziecko?
a to już inna bajka , ty musisz ubezpieczyć ,ponieważ KRUS nie ubezpieczy przy mężu .NIE po to wyrejestrował.
mi w KRUS odpowiedzieli że mąż może ubezpieczyć żonę która pobiera św. pielęgnacyjne na dziecko tylko ubezpieczą od dnia zgłoszenia się do KRUS
Oprócz składki zdrowotne - Księgowość przeczytaj również:
Szczecin daje kasę na dodatki dla pracowników socjalnych!!!!
problem z rozliczeniem delegacji krajowej
wynagrodzenie dla opiekuna
Dodatkowe wynagrodzenie
pieczatka na fakturze - mówiąca o stosowaniu ustawy PZP
zus
macierzyńskie
Składki zdrowotne od stażu POKL i kontrakt socjalny
zasiłki okresowe
paczki na mikołaja
koszty egzekucyjne z Urzędu Skarbowego
Staż w POKL i zwolnienie lekarskie
zmniejszenia w planie