składki zdrowotne

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
ODPOWIEDZ
dorota65

składki zdrowotne

Post autor: dorota65 »

Proszę o pomoc w kwestii objęcia ubezpieczeniem zdrowotnym osoby ubiegającej się o zasiłek dla opiekuna czy objąć osobę ubezpieczeniem zdrowotnym Panią która ma męża który pracuje czy obowiązek ma mąż a my tylko wtedy gdy niema innego tytułu zgodnie z art.66 ustawy o ubezpieczeniu zdrowotnym zwalnia się z obowiązku ubezpieczenia nas jako ośrodek jeżeli osoba uprawniona jest członkiem rodzinny tj. mąż który może ją ubezpieczyć. Czy ja mam rację że odsyłam ją do zakładu męża.Proszę o pomoc.
AnkaI

Re: składki zdrowotne

Post autor: AnkaI »

Masz rację
dorota65

Post autor: dorota65 »

a może jeszcze ktoś się wypowie chciałabym mieć pewność 100%?
Ola II

Post autor: Ola II »

Masz rację!
ala11

Post autor: ala11 »

Ubezpieczenie przy mężu. Masz rację!!
Aneta123

Post autor: Aneta123 »

Dzwoniłam kiedyś do ZUS. Pani mi powiedziała, że nawet jeśli małżonkowie są skłucenii to i tak żona,która pracuje ma obowiązek ubezpieczyć męża, który pobiera świadczenia w OPS. I pdwrotnie, mąż żonę.
1974
Referent
Zajmuję się: ŚR/FA/ST
Kontakt:

Post autor: 1974 »

Czy dotyczy to również rolnika - męża opłacającego składki w KRUS, którego żona została wyłączona z ubezpieczenia w związku z oświadczeniem, że nie pracuje w gospodarstwie i pobiera świadczenie pielęgnacyjne na dziecko?
m-ka

Post autor: m-ka »

a to już inna bajka , ty musisz ubezpieczyć ,ponieważ KRUS nie ubezpieczy przy mężu .NIE po to wyrejestrował.
159

Post autor: 159 »

mi w KRUS odpowiedzieli że mąż może ubezpieczyć żonę która pobiera św. pielęgnacyjne na dziecko tylko ubezpieczą od dnia zgłoszenia się do KRUS
ODPOWIEDZ