Składki ZUS - Księgowość

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 22 lis 2013, 15:53

bo wyrównujesz w związku ze zmianą przepisów a nie jest to nic na bieżąco
~Aneta

Napisano: 27 lis 2013, 12:34

Aneto czy tak samo należy postapić jeżeli w listopadzie wyplacam za rok ubiegły ponieważ dopiero teraz była wydana decyzja? Osoba ma być zgłoszona od 01.10.2012 do 31.10.2013. Jaki kod zgłoszenia i jaki rozliczenia? Wypłata jest w listopadzie całej kwoty.
~Ewa

Napisano: 28 lis 2013, 16:32

to jest inna sytuacja. Ja bym zgłosiła z kodem 14 22 i zrobiła zerówki za te wszystkie miesiące, kiedy miała podlegać ubezpieczeniu. A następnie zapłaciła składki od kwoty wypłaconej w listopadzie z kodem 30 00 00. Ona nie pobierała świadczeń przez ten rok tylko teraz jednorazowo weźmie wyrównanie. W poprzednim przypadku on cały czas na bieżąco pobierała świadczenie i trzeba jej dopłacić dwa miesiące bo zmieniły się przepisy.
~Aneta

Napisano: 28 lis 2013, 16:55

pytanie do Krysi, jesteś pewna wyliczeń z ZUS. Mi kiedyś przyszło, że mam dopłacić 15 miesięcy, ale na podstawie dokumentów które miałam policzyłam sobie, że ma te 25 lat i miałam też przyniesioną decyzje przez tę osobę o odmowie przyznania renty z 2011roku, na której pisało, że ma prawie 26 lat. Napisałam do ZUS pismo z prośbą o ponowne przeliczenie i przesłałam ksero decyzji. Okazało się że nie muszę dopłacać
~Aneta

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x