nowa - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 23 lis 2013, 12:02

Witam. Rozpoczynam pracę jako główna księgowa . Potrzebuję pomocy, ponieważ będę musiała wprowadzić do programu cały plan finansowy ( do tej pory księgowanie ręczne tzw. amerykanka) gdzie mam szukać informacji?. Po drugie bardzo proszę o inf. jakie sprawozdania robi się i jaki termin. Bardzo dziękuję za życzliwe odpowiedzi. Aha Jeszce jedno gdzie mam szukać jaka jest klasyfikacja budżetowa w OPS.
~monia

Napisano: 23 lis 2013, 12:14

przepraszam bardzo pchałaś się na stanowiska głównego księgowego nie mając wiedzy gdzie szukać klasyfikacji budżetowej, jakie sprawozdania obowiązują i jaki jest termin ich sporządzenia nie mówiąc o planie finansowym dziewczyno po znajomości się dostałaś żenada że takie osoby bez wiedzy pchają się oknami i drzwiami
~mila

Napisano: 23 lis 2013, 12:21

jak nie wiesz kobieto jak się dostałam to się nie wypowiadaj
~monia

Napisano: 23 lis 2013, 22:18

jeżeli byś dostała się w normalny sposób z konkursu to byś wiedziała o rzeczach które pytasz
~mila

Napisano: 24 lis 2013, 19:12

Nie wierzę, że główna księgowa zadaje takie pytania..... Masakra !!! U mnie stażysta ma takie podstawowe wiadomości. No ale cóż - właściwy człowiek na właściwym miejscu...
~lilka

Napisano: 24 lis 2013, 20:23

Klasyfikacji budżetowej szukaj w książce zapytaj o taką w OPS albo w gminie. Na jakim programie będziesz pracowała, bo nie wiem jak Ci mam pomóc . Jak masz amerykankę to musisz mieć też karty wydatków tam znajdziesz klasyfikacje jakie u Was obowiązują.
Wprowadzając do komputera kalsyfikacje wzoruj się na ręcznym księgowaniu. Podaj adres na swoją pocztę to podpowiem w miarę możliwości.
Pozdrawiam.
~Gośka

Napisano: 25 lis 2013, 9:34

Dasz radę, sprawozdania RB napewno były robione, postaraj się na spokojnie wszystko przejrzeć, napewno wszystko znajdziesz. Ja kilka lat temu też z ręcznego księgowania przechodziłam na program, nie było łatwo, pracę zaczełam w czerwcu i musiałam ręcznie księgować do grudnia, ostatnie miesiące robiłam podwójnie i tak najszybciej się nauczysz.
Powodzenia
~Eda

Napisano: 25 lis 2013, 9:55

Nie chcę straszyc ale trochę w ciężki terminie pojęłaś tą pracę na tym stanowisku, ale myślę że poprzedniczka cię minimalnie wprowadzi, bo to koniec roku, a potem początek nowego roku? No i terminy gonią. Ale to nie koniec świata- będzie dobrze. Jak masz chęci i jesteś pracowita to dasz rady.
~v

Napisano: 25 lis 2013, 14:23

co do tych złośliwych uwag na temat głównej księgowej to przesadzacie. Ja też przyszłam parę lat temu na główną księgową, był konkurs i nikt mnie nie pytał o klasyfikację, czy sprawozdania, przyszłam tu z firmy produkcyjnej, gdzie byłam starsza księgową. Musiałam się uczyć wszystkiego, co związane z budżetówką, działy, rozdziały, paragrafy, sprawozdania budżetowe, terminy. Było trochę ciężko, ale dałam radę, miałam RIO i wszystko wyszło ok. Więc naprawdę - NIE WIEDZIAŁAM NIC o rozdziałach, paragrafach, wiedziałam tylko, że jest plan finansowy, którego trzeba się trzymać. Więc nie przejmuj się, te wszystkie złośliwe księgowe też kiedyś zaczynały i ciekawe, czy tak wiedziały wszystko :-)
~gumi

Napisano: 25 lis 2013, 14:39

Na złośliwości musisz mieś rezerwę. Każdy czasem zadaje głupiutkie pytania. Ja przeszłam do OPS-u ze szkoły gdzie były tylko dwa rozdziały i wierz mi- myślałam ze utonę tutaj..
Dobra organizacja i dasz radę.
Znajdż sprawozdanie za ostatni miesiąc-tam będziesz mieć rodziały jakimi operuje się w Twoim OPS-ie.
Poszukaj też szczegółowych planów finansowych na ten ii na nastepny rok 2014- musiały już powstać bo gmina dawał je dalej.
~Magda

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x