Witam,Mam pytanie odnosnie składek ZUS.Własnie otrzymałam informacje ze musze korygowac dwa lata wstecz i pojawi sie nam dosc duza nadpłata, i teraz nie wiem czy moge to potracic w biezacym roku czy mam sie domagac zwrotu z ZUS o oddac do Urzedu Wojewódzkiego??
Musisz odprowadzić do Urzędu Wojewódzkiego.
1. Przelew dochodów budżetowych z tytułu nadpłaconych składek ZUS za lata ubiegłe na rachunek dochodów budżetu jst: Wn 222, Ma 130 (subkonto dochodów).
2. Techniczna korekta do księgowania nr 1 (przeksięgowanie między dochodami a wydatkami w ramach jednego rachunku bankowego) - wpływ dochodów budżetowych z tytułu nadpłaconych składek ZUS z lat ubiegłych na rachunek dochodów: Wn 130 (dochody), Ma 221 - przy przelewie na dochody gminy.
3. Techniczna korekta do księgowania nr 1 (przeksięgowanie między dochodami a wydatkami w ramach jednego rachunku bankowego) - przelew należności z tytułu nadpłaconych składek ZUS z lat ubiegłych na rachunek dochodów: Wn 229, Ma 130 (wydatki – z bieżących składek ZUS)
4. Techniczna korekta do księgowania nr 1 (przeksięgowanie między dochodami a wydatkami w ramach jednego rachunku bankowego) - wpływ dochodów budżetowych z tytułu nadpłaconych składek ZUS z lat ubiegłych na rachunek dochodów: Wn 130 (dochody), Ma 221.
5. PK - przypis należności z tytułu składek ZUS za lata ubiegłe - Wn 221, Ma 720 .