świadczenie nienależnie pobrane a składki - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 04 sie 2017, 13:02

Witam. Jak wy postępujecie z składkami przy nienależnie pobranych świadczeniach? Jeżeli wnioskodawca dokona zwrotu nienależnie pobranego Zasiłku Dla Opiekuna , Specjalnego Zasiłku dla Opiekuna czy Świadczenia Pielęgnacyjnego ( a podlegał ubezpieczeniom społecznym /zdrowotnym) to czy dokonujecie korekty raportów RCA bądź RZA i żądacie zwrotu składek z ZUS?
Nowa999
Stażysta
Od: 29 maja 2017, 14:02
Zajmuję się: LP/KS

Napisano: 04 sie 2017, 13:08

Korekty i pomniejszamy wtedy przelew do ZUS, bo ZUS nie chetnie zwraca
burka
Praktykant
Od: 07 mar 2017, 9:01
Zajmuję się: KS

Napisano: 04 sie 2017, 13:53

burka pisze:Korekty i pomniejszamy wtedy przelew do ZUS, bo ZUS nie chetnie zwraca
A na podstawie czego dokonujecie takiej korekty? Chodzi mi o to jak wygląda u was wewnętrznie przepływ informacji między działami. Bo nie wiem od czego zacząć.. Księgowa powiedziała że dostała z działu świadczeń rodzinnych kserokopię o nienależnie pobranych świadczeniach ( na podstawie tej decyzji i zwrotu od wnioskodawcy dokonała stosownych księgowań). Zapytała mnie co ze składkami. Ja o niczym nie wiem bo nikt mi nic nie dał. Co więcej jak zapytałam Pań w świadczeniach rodzinnych co ze składkami to wywaliły oczy ze ich składki nie interesują. i bądź tu teraz mądry skąd ja mam takie informacje uzyskiwać?
Nowa999
Stażysta
Od: 29 maja 2017, 14:02
Zajmuję się: LP/KS

Napisano: 04 sie 2017, 14:19

U nas też był ten sam problem. Wprowadziłam dodatkowy dokument wewnętrzny, który mi wystawiają pracownicy w dziale rodzinnym. W treści piszą mi prośbę o wyrejestrowanie podopiecznego z dniem... i wyjaśniają na jakiej podstawie np. koniec pobierania zasiłku dla opiekuna w związku ze śmiercią osoby wymagającej opieki. Tak samo jest przy nienależnie pobranych.
GOPSIK83
Praktykant
Od: 19 lip 2017, 10:59
Zajmuję się: Księgowa

Napisano: 15 wrz 2017, 14:18

Ale skoro jest jest zwrot nienależnie pobranego zasiłku, który jest podstawą do opłacenia składek to z góry wiadomo ze składki tez do zwrotu
burka
Praktykant
Od: 07 mar 2017, 9:01
Zajmuję się: KS

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x