SKO do ponownego rozpatrzenia SP

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
Beatris
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

SKO do ponownego rozpatrzenia SP

Post autor: Beatris »

odmówiłam Pani prawa do ŚP z powodu niespełnienia wieku powstania niepełnosprawności.Strona się odwołała wnosząc o uchylenie zaskarżonej decyzji i przekazanie do ponownego rozpatrzenia.SKO tak zrobiło.
Powołali się na Wyrok TK i inne wyroki Sądów. Wskazali iż przy ponownym rozpatrzeniu wniosku mam wziąć pod uwagę ich ustalenia i inne przesłanki czy są spełnione. Inne są spełnione, córka jest rolniczką ale we wniosku zaznaczyła, że rezygnuje z pracy w gospodarstwie rolnym (od daty złożenia wniosku). Do KRUSU nie występowałam ponieważ odmówiłam świadczenia.Czy dajecie odmowy nadal w przypadku powstania niepełnosprawności powyżej 25rż?
dorota202
Starszy referent
Zajmuję się: Św/FA
Kontakt:

Re: SKO do ponownego rozpatrzenia SP

Post autor: dorota202 »

Mój radca kazał przyznać, powiedział że zalecenia SKO są dla nas wiążące, musimy się do nich stosować. A tak zapytam, które SKO? u mnie Radom
Awatar użytkownika
Krzysztof
Starszy referent
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej
Kontakt:

Post autor: Krzysztof »

dorota202 pisze: 21 sty 2022, 9:38 Mój radca kazał przyznać, powiedział że zalecenia SKO są dla nas wiążące, musimy się do nich stosować. A tak zapytam, które SKO? u mnie Radom
Zalecenia SKO są wiążące, jeżeli stan faktyczny przy ponownym rozpatrywaniu sprawy nie zmienił się.
Chyba właśnie tak jest, ale sprawdź.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: noteev »

Jeśli w dalszym ciągu nie widzisz podstaw do przyznania ŚP - możesz ponownie dać odmowę:

Wyrok WSA w Lublinie z 17 czerwca 2008 r., sygn. akt II SA/Lu 204/08
"zalecenia organu odwoławczego dotyczące okoliczności, jakie trzeba wziąć pod uwagę przy ponownym badaniu sprawy, wiążą organ I instancji tylko co do obowiązku wyjaśnienia tych okoliczności. Natomiast sposób przeprowadzenia postępowania wyjaśniającego co do istnienia tych okoliczności i ocena zgromadzonych w tym celu dowodów należy do wyłącznej kompetencji organu I instancji."
Wyrok WSA w Warszawie z 19 października 2007 r., sygn. akt VII SA/Wa 867/07
"o treści merytorycznego rozstrzygnięcia powinien decydować organ I instancji, przed którym postępowanie toczy się "od początku".
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Beatris
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

SKO Warszawa
~o~
VIP
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Post autor: ~o~ »

A ja podpowiadam swoim klientom aby w odwołaniu pisali o ponowne rozpatrzenie sprawy i przyznanie św. piel ... nie dostaję spraw do ponownego rozpatrzenia. SKO przyznaje.

Jeżeli już masz taką decyzję SKO --- zastosuj się do ich zaleceń , pomiń warunek daty powstania niepełnosprawności i jeżeli pozostałe warunki są spełnione- przyznaj świadczenie. W uzasadnieniu decyzji powołaj się na decyzję SKO.
Beatris
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

ja nic nie mogłam podpowiedzieć bo pani korzysta z pomocy kancelarii i to adwokat przysłał odwołanie i on atak wniósł o uchylenie decyzji i ponowne rozpatrzenie
Awatar użytkownika
Krzysztof
Starszy referent
Kontakt:

noteev pisze: 21 sty 2022, 10:11 Jeśli w dalszym ciągu nie widzisz podstaw do przyznania ŚP - możesz ponownie dać odmowę:

Wyrok WSA w Lublinie z 17 czerwca 2008 r., sygn. akt II SA/Lu 204/08
"zalecenia organu odwoławczego dotyczące okoliczności, jakie trzeba wziąć pod uwagę przy ponownym badaniu sprawy, wiążą organ I instancji tylko co do obowiązku wyjaśnienia tych okoliczności. Natomiast sposób przeprowadzenia postępowania wyjaśniającego co do istnienia tych okoliczności i ocena zgromadzonych w tym celu dowodów należy do wyłącznej kompetencji organu I instancji."
Wyrok WSA w Warszawie z 19 października 2007 r., sygn. akt VII SA/Wa 867/07
"o treści merytorycznego rozstrzygnięcia powinien decydować organ I instancji, przed którym postępowanie toczy się "od początku".
A starszych wyroków nie mogłeś przywołać ?
Poza tym odpowiadasz w temacie świadczeń rodzinnych, a wskazujesz wyroki o zbieraniu grzybów na pustyni. Często takie bezsensowne przywołania stosują niektóre Kolegia i jak osoba wykaże te bzdety w skardze to sąd przyznaje rację, że organ nie mógł powołać się na coś co do danej sprawy pasuje jak wół do karety lub świni siodło.
Oczywiście rozumiem, że chodziło o wyjaśnienie problemu prawnego na konkretnym przepisie, ale dobierać cytaty z odpowiednich wyroki też trzeba umieć.
Przepisy kpa zmieniły się https://wykluczeniopiekunowiedoroslycho ... wac487.pdf
Wytyczne w zakresie wykładni prawa
Jeżeli w sprawie są przesłanki do wydania decyzji kasatoryjnej (i nie został złożony przez strony opisany wyżej wniosek o merytoryczne rozstrzygnięcie sprawy) – organ II instancji może przekazać sprawę do ponownego rozpatrzenia do I instancji.
W takim przypadku organ odwoławczy będzie musiał nie tylko – jak dotychczas – wychwycić popełnione błędy proceduralne, ale również ocenić, czy organ I instancji właściwie zinterpretował przepisy. Jeżeli w decyzji organu I instancji niewłaściwie wyłożono przepisy, które mogą mieć w sprawie zastosowanie, w decyzji kasatoryjnej powinny znaleźć się wytyczne w zakresie prawidłowej wykładni tych przepisów. Wytyczne organu II instancji nie są dla organu I instancji formalnie wiążące. Dokonanie wykładni właściwych przepisów po dokładnym ustaleniu stanu faktycznego sprawy i ich zastosowanie pozostaje obowiązkiem organu I instancji. Dzięki tej zmianie, jeżeli organ II instancji dostrzeże błąd w wykładni prawa, organ I instancji będzie mógł go jednak uniknąć ponownie rozpatrując sprawę

Trzeba być d...lem, w sytuacji, gdy daje się odmowę wskazując na niespełniony warunek wynikający z danego przepisu i nie zastosować się później do prawidłowej jego wykładni, jeśli taką wskaże organ odwoławczy do którego organ wydający odmowę wskazał wnioskodawcy odwołać się w poszukiwaniu sprawiedliwości.
-----------
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: noteev »

@Krzysztof, pozwól traktować się poważnie. Wypowiadasz się jako osoba, na której nie spoczywa żadna odpowiedzialność za podejmowane decyzje, więc nie twierdź czegoś ze 100% pewnością i nie wprowadzaj w błąd.
Daty wyroków nie mają znaczenia, bo w tym względzie nic się nie zmieniło. Nawet ten Twój informator Ministerstwa Rozwoju z 2017 roku potwierdza przywołane przeze mnie wyroki:
Wytyczne organu II instancji nie są dla organu I instancji formalnie wiążące. Dokonanie wykładni właściwych przepisów po dokładnym ustaleniu stanu faktycznego sprawy i ich zastosowanie pozostaje obowiązkiem organu I instancji.

Oprócz wyroków są też komentarze do Kpa:
zalecenia wiążą organ pierwszej instancji jedynie co do obowiązku wyjaśnienia okoliczności w nich wskazanych, zaś wybór sposobu przeprowadzenia postępowania wyjaśniającego co do istnienia tych okoliczności i ocena dowodów w tym celu uzyskanych należą do wyłącznej kompetencji organu pierwszej instancji (por. Jaśkowska Małgorzata, Wróbel Andrzej, Komentarz aktualizowany do Kodeksu postępowania administracyjnego, Lex/El 2016).
Podsumowując, przy ponownym rozpatrzeniu sprawy, organ I instancji może wydać każdą z decyzji, wynikającą z Kpa, nie ma w tym zakresie żadnych ograniczeń.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Awatar użytkownika
Krzysztof
Starszy referent
Kontakt:

noteev pisze: 21 sty 2022, 14:54 Podsumowując, przy ponownym rozpatrzeniu sprawy, organ I instancji może wydać każdą z decyzji, wynikającą z Kpa, nie ma w tym zakresie żadnych ograniczeń.
Jeśli nie byłoby żadnych ograniczeń to ustawodawca nie wprowadziłby art. 138 par. 2a kpa
i proste sprawy trwałyby po 8-9 miesięcy i organ pomocowy korespondowałby z SKO na zasadzie "Ty mów mi swoje, a ja wiem swoje"
Przepis wszedł właśnie by wyeliminować tę korespondencję, która do niczego nie prowadzi, oprócz wydłużenia terminu na wydanie merytorycznego orzeczenia co do istoty w sprawie.
Oczywiście masz rację, że nie ciąży na mnie żadna odpowiedzialność, ale ja odwrócę Twoje pytanie i zapytam - jaka ciąży odpowiedzialność na pracowniku OPS skoro ciągle i bezpodstawnie przerzuca ją (tę odpowiedzialność) na Kolegium.
Organem właściwym do rozpatrzenia wniosku i wydania merytorycznej decyzji jest organ do którego składa się wniosek w sprawie, a Kolegia są ewentualnie rozjemcami i zajmują się prostowaniem niektórych błędów popełnianych przez organ, a nie wszystkich które np. dotyczą ustalenia prawa do świadczenia pielęgnacyjnego dla opiekuna dorosłej osoby niepełnosprawnej.
Skoro już powołujesz się na treść uzasadnienia wyroków sądów administracyjnych to dlaczego nie wykonujesz (czytaj - pracownicy OPS) obowiązku niestosowania przepisu, a dokładniej jego normy prawnej, którą wyeliminował TK i o której doskonale wiesz, że nie możesz stosować, gdyż w ustawie masz jak byk napisane, że art. 17 ust. 1b utracił moc w określonym zakresie, czyli zakresie wskazanym w sentencji wyroku TK sygn akt K38/13, więc jako pracownik samorządowy masz obowiązek stosować ustawę zasadniczą w tym wyroki TK, które weszły w życie i obowiązują wszystkie organy administracji publicznej.

Podsumowując, na 99% uważam, że organ pomocowy do którego wraca sprawa do ponownego rozpatrzenia, jeśli Kolegium wydało decyzję z wykazaniem błędów popełnionych przez organ w zakresie prawa materialnego i przedstawiło prawidłowe wykładnie przepisów z których należy skorzystać przy wydawaniu decyzji i zaleciło uwzględnienie tych prawidłowych wykładni, a zaskarżona decyzja organu pomocowego nie ma innych błędów wynikających z ustalenia stanu faktycznego - to organ nie może ponownie wykazać tych samych negatywnych przesłanek.
Skoro nie może to winien zastosować wykładnię prawidłową wskazaną przez organ odwoławczy. Organ pomocowy wydaje decyzję o przyznaniu ŚP, sprawa kończy się szybciej (jak zakłada ustawodawca), więc gdzie widzisz problem z odpowiedzialnością.
Wilk syty i owca cała.
Wszyscy zadowoleni. Poco komplikować wnioskodawcy życie, a przede wszystkim sobie pracę, skoro nawet po wyrokach sądu nie potraficie prawidłowo ich wykonać. A nie wspomnę o magicznym - PRZEPRASZAMY - za naszą nadgorliwość i nadkreatywność.
Nie bierz powyższego do siebie, ale przyjmij, że postawa wielu z Was wobec opiekunów jest daleka od właściwej, dlatego czasem pozwalam sobie na komentarze, które mają wzbudzić refleksje, ciekawość i sprowokują do myślenia.
Ja też jestem omylny, pewnie bardziej od Was, ale staram się coś gdzieś dowiedzieć, przeczytać, zrozumieć, przeanalizować.
Przeraża mnie, że nie wyciągacie właściwych wniosków z tego co już się wydarzyło i lata mijają, a Wy brniecie w zaparte.
-----------
ODPOWIEDZ