SKO -Elmer pomóż jeśli Ty nie pomożesz to juz klapa.. - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 27 lut 2014, 13:01

Hahaha nooom:)
~bisss

Napisano: 27 lut 2014, 13:02

Hehe, wcześniej tylko słyszałem, że ktoś coś takiego dostał.
Ergo, najpierw mamy orzekać o nienależnie pobranych świadczeniach, a potem dopiero uchylić decyzję przyznającą też świadczenia?
A jak strona się odwoła to dalej wypłacać świadczenia i później ponownie orzekać o śnp.
Trzeba mieć wyobraźnię.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 27 lut 2014, 13:14

\"W ocenie Sądu treść art. 30 i 32 ust. 1 ustawy nie wyklucza przyjęcia, iż organ może również orzec o uchyleniu decyzji oraz zwrocie nienależnego świadczenia jedną decyzją. Za przyjęciem takiego rozwiązania, zdaniem Sądu, przemawia przedmiot uregulowania, względy ekonomiki i postępowania oraz pewności adresatów decyzji co do zakresu ich uprawnień Wyrok WSA w Lodzi II SA/Łd 387/11
~Olaf

Napisano: 27 lut 2014, 13:19

Uchylając na podstawie art. z naszej ustawy nie możesz podawać daty uchylam od ...., tylko uchylić decyzję na bieżąco. A jeśli ma jakieś nienależne to drugą decyzją (po upawomocnieniu pierwszej )ustalasz nienależnie pobrane świadczenia.
art. 32 w interpretacji sądów nie pozwala uchylać wstecz czyli nie możesz podawać daty uchylam od .... tylko samo uchylam decyzję, żeby ją wyeliminować z obiegu prawnego
~Aneta

Napisano: 27 lut 2014, 13:35

~bisss
a nie wydałeś/aś decyzji w sentencji pisząc \"uchylić od 01.01.2014\"? moje sko każe tylko pisać uchylić bez podania daty od kiedy a dopiro daty w ewentualnej decyzji o np śr
~iza

Napisano: 27 lut 2014, 13:41

ładniej \"uchylić z mocą prawną od 1.01.2014\" :) OK dzięki serdeczne, dużo mi pomogliście, teraz mam dwie opcje: orzec i Uchylić z powodu nienależnych lub orzec o uchyleniu na bieżąco - trzeba rzucić monetą może los będzie sprzyjał
~bisss

Napisano: 27 lut 2014, 13:45

biss to tez będzie uchylenie z datą wsteczną. Nie rób tego.
Uchylenie na bieżąco będzie bezpieczniejsze. A zwrot zrobisz niezależnie.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 27 lut 2014, 14:15

Muszę to przemyśleć... nie mniej jednak Twój nick mnie intryguje;):):) Pozdrawiam Wszystkich:)
~bisss

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x