SKO uchylilo decyzje

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
Marlenka1234
Referent
Zajmuję się: FA/SW/SR
Kontakt:

SKO uchylilo decyzje

Post autor: Marlenka1234 »

Mam pytanko jak wierzycielka pobierała fa a teraz, wyszło jej że pracowała za granicą i przekroczył jej dochód. Była zatrudniona od 01.02 do 10.04.2018r a później od 18.06.2018 do 17 sierpnia 2018 w dwóch róznych firmach? Dalej bezrobotna, brałam uzysk za marzec i lipiec 2018r. odwołala się do SKO i uchylilo do ponownego rozpatrzenia bo organ nie określił czy uzyskana kwota dochodu uwzględniona została jednorazowo czy przez cały okres zatrudnienia na terenie Niemiec. Jak to rozumieć i opisać zeby teraz bylo ok?prosze o pomoc
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: SKO uchylilo decyzje

Post autor: kb »

jak dla mnie to nie ma tu nienależnych
Marlenka1234
Referent
Kontakt:

a kwiecien i sierpień?
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

świadczenia z funduszu nie sa podzielne, a od 10 kwietnia i 17 sierpnia nadal przysługiwały
Marlenka1234
Referent
Kontakt:

no ale biorąc pod uwagę dochód uzyskany za marzec to kwiecien sie nie nalezy a maj juz tak, zle mysle?
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

dla mnie świadczenia za okres od 10-30 kwietnia jest należne, w tym czasie nie ma już dochodu uzyskanego, który doliczamy tylko w tym okresie, w którym jest uzyskiwany - od 10 kwietnia nie jest
Marlenka1234
Referent
Kontakt:

kurcze juz sama nie wiem :(( wczesniej tez gdzies pisalam zapytanie odnosnie tej sprawy i mialam odpowiedz ze kwiecien i sierpien do zwrotu i juz zglupialam :( moze ktos jeszcze sie wypowie?
Kleopatra80
Referent
Zajmuję się: FA

Post autor: Kleopatra80 »

ja uważam że są nienależnie

ona ma obowiązek zgłaszać zmiany na bieżąco a tu podczas gdy dec. była juz wydana i szły wypłaty to przekroczyła dochód

normalnie to by było uchylenie od kwietnia czy sierpnia ale ze nie zrobiła tego w czas to teraz taki ambaras
dla mnie żądanie zwrotu jak najbardziej za te miesiące

Sko zapewne chodzi o to że nie za bardzo wie czy kwota która podała to była za 1 miesiąc czy za cały pobyt
trzeba ponownie rozpatrzyć i się będzie bardziej rozpisać na temat tego dochodu
Marlenka1234
Referent
Kontakt:

no wlasnie dla mnie tez sa Np ale rowniez zastanawial mnie ta koncowka art 9 ust. 4a "jeżeli...." juz sie pogubilam :( to teraz musze czekac na prawomocność decyzji SKO na nowo wszcząć postępowanie?pisalam w decyzji ze to dochod za miesiąc marzec a zatrudnienie do 10 kwietnia to juz nie wiem co moge?
Kleopatra80
Referent
Zajmuję się: FA

Post autor: Kleopatra80 »

ja to rozumie tak, ale to jest tylko moje zdanie i zawsze mogę się mylić :

załóżmy że ktoś złożył wniosek 20 lutego 2021, a pracował do od 2 listopada 2020 5 lutego 2021 to zapis art.9 ust. 4a jak najbardziej na zastosowanie, nie ma tu uzysku bo dochód już nie jest uzyskiwany

ale dla mnie jak ma już prawo ustalone i wypłaca się świadczenie to jednak jeżeli jest przekroczenie dochodu a kasę brał to jest NP

jak dec. sko będzie ostateczna musisz rozpoznać ponownie sprawę majac na uwadze zalecenia z dec. sko czego oni tak nie załapali i im to znów to samo napisać ale innymi słowami
ODPOWIEDZ