przyznawac po złożeniu oświadczeniabalonik pisze:Prosze o wyjasnienie sprawy z rolnikami... jak opłaca KRUs i ma ha .... przyznawac czy nie???? ///
przyznawac po złożeniu oświadczeniabalonik pisze:Prosze o wyjasnienie sprawy z rolnikami... jak opłaca KRUs i ma ha .... przyznawac czy nie???? ///
małżonkom odmowa niech się odwołują do sko ... nie spełniają uprawnień wg ustawy na dzień 31.12.2012ewunia z wlkp pisze:Witam,
Wypytaj o małżonków, bo mamy kilka spraw orzeczonych przez SKO na korzyść współmałżonków - wyrównujemy wstecz, ale na bieżąco, co ? Znowu karuzela. Orzecznictwo na korzyść małżonków opiekujących się drugim małżonkiem jest przebogate. Ministerstwo na swojej stronie w sprawie art.16a ust. 1 wydało interpretację też na ich korzyść, że istnieje obowiązek alimentacyjny.A nowa ustawa o małżonkach milczy.
nie mawwo pisze:A ja mam takie pytanie, czy rodzic rolnik otrzymujący świadczenie pielęgnacyjne i podlegający obowiązkowemu ubezpieczeniu w KRUS, może jednocześnie otrzymywać dofinansowanie do opłacanych składek z tytułu osobistej opieki nad dzieckiem przyznawanym przez KRUS. Wtedy uprawniony rolnik opłaca sobie tylko część składki a resztę pokrywa mu KRUS. Czy takie unormowanie sprawy składek nie ma wpływu na otrzymywanie świadczenia.
wybór strony .. ty ją informujesz o wszystkich konsekwencjach ... a co ona zrobi to jej strata lub jej zyskaggga pisze:Ewalu, jak możesz to zapytaj o sytuację, gdy osoba (małżonkowie) pobiera SZO (przyznane przez SKO) co w sytuacji gdy przyjdzie po ZDO za kawałek zaległych okresów i będzie chciała zrezygnowac z SZO na rzecz ZDO. My wg Pana Wardacha musimy dać jej odmowę, a z SZO zrezygnuje i co wtedy jak SKO jej nie przyzna?!
Dobra ta Pani była co długą historię opowiadała a na koniec i tak nie uzyskała odpowiedzi bo sama się domyśliła :pRuda1 pisze:heiland pisze:Śmiesznie się wczoraj na szkoleniu zrobiło, nie którzy oczywiste pytania zadawali że Pan nawet nie zdążył odpowiedzieć a osoba zadająca pytanie sama sobie odpowiadała
Mnie trochę denerwowało, że powiedział jedno zdanie a ludzie już z pytaniami, zamiast dać mu dokończyć .