Skomplikowana sprawa, orzeczenie i 18 lat... - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 07 lut 2017, 15:48

Kobieta złożyła wniosek w kwietniu, dochód ponad 1000 zł na osobę (orzeczenie o niepełnosprawności było tylko na drugie dziecko do XII.2016 r.):
Decyzja przyznająca na:
ad. 1 Pierwsze dziecko (świadczenie przyznane od IV-XII) - 18 lat kończy w lipcu 2017 r. 500+ przyznane do grudnia 2016 r. (orzeczenie tylko do grudnia 2016 r. - drugie dziecko)
ad. 2 Drugie dziecko (świadczenie przyznane od IV-VII.2017 r.)- posiada orzeczenie do XII.2016 r. (świadczenie przyznane do końca lipca 2017 r. bo pierwszy kończy wtedy 18-stkę i to drugie z automatu staje się pierwszym i od miesiąca sierpnia 2017 r. nie przysługuje, kryterium 800 zł)

I teraz meritum:
Babka składa w lutym wniosek na pierwsze dziecko bo drugie otrzymało orzeczenie (orzeczenie do końca 2019 r.), mieści się w terminie 3 miesięcy od daty złożenia wniosku na komisję, a więc przyznaje na pierwsze dziecko od stycznia 2017 r. do lipca czyli ukończenia tych 18 lat.
A co w tej sytuacji z drugim dzieckiem, które będzie pierwszym od sierpnia, a świadczenie zgodnie z poprzednią decyzją było przyznane tylko do lipca 2017 r. Skłaniam się do tego, że kobieta musi przyjść w sierpniu złożyć drugi wniosek na to dziecko, które wtedy będzie pierwszym aby uzyskać świadczenie za sierpień i wrzesień.
Mam nadzieję, że ktoś się połapie... Bo sama się już pogubiłam...
Zagadka

Napisano: 07 lut 2017, 16:30

jeśli składa teraz wniosek na I dziecko, które 18 lat skończy w VII 2017 a drugie dziecko miało orzeczenie do grudnia 2016 to rozpatrujesz wniosek od stycznia 2017 bo się zmieniała sytuacja rodzinna. Na pierwsze dziecko przyznajesz do VII 2017 a na II dziecko zmieniasz i przedłużasz do IX 2017. Bo członkiem rodziny jest dziecko z orzeczeniem!!!!
cac1

Napisano: 07 lut 2017, 16:50

Dzięki za odpowiedź, z pierwszym wiedziałam co zrobić natomiast miałam wątpliwości co do drugiego, w takim razie sporządzę decyzję zmieniającą na drugie dziecko. Pozdrawiam
Zagadka

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x