Witam,
W tym miesiącu zrobiłam nienależnie pobraną decyzje poprzez opcje żądanie zwrotu- naliczenie decyzji. Nienależnie pobrana kwota jest za listopad 2016r. Zauważyłam, że gdy miałam datę rejestracji ustawioną na luty zgodnie z tym, że robią ją faktycznie w styczniu to w planie spłat odsetki ustawiają się na marzec 2017r.
Wnioskodawczyni zasugerowała, że całą kwotę opłaci sama w dniu dzisiejszym, więc nie korzystałam z opcji potrącania z bieżących. Niestety jak zmieniłam ręcznie plan spłat na luty bo przecież taką mam informację to system wyświetlał komunikaty, że nie można zatwierdzić gdyż data rejestracji powinna być ustalona na miesiąc poprzedzający ten plan. Zatem zmieniłam datę rejestracji (niezgodną bo przecież robie ją w lutym) na styczeń 2016. Tym sposobem mogłam ustalić spłaty na luty 2017 i udało się dzięki temu sporządzić i zatwierdzić decyzję o nienależnie pobranym. Data zatwierdzenia decyzji to oczywiście dzień jej wydania czyli 07.02.2017.
Dlaczego zatem musi być ustawiona wcześniejsza data rejestracji mimo że formalnie robię ją w innym miesiacu?
Teraz z ciekawosci chciałam zobaczyć czy tak sporządzona decyzja zostanie uwzględniona w sprawozdaniu rzeczowo-finansowoym za miesiąc luty, niestety jej w nim nie widać i nie mam pojecia dlaczego. Proszę o wyjaśnienie.