wniosek o udostepnienie danych do firmy - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 08 lut 2017, 9:18

Witam!
Chciałem tylko potwierdzić moją wiedzę.

pani składa wniosek. Pani nie ma rozwodu tylko zasądzone alimenty.

więc skład rodziny. Pani, Pan, dzieci

Skora nie ma rozwodu to liczymy dochody osób gdy to nam wychodzi z weryfikacji w Empatii

Z Zus wyszło że osoba robiła od 2014/09/10 do 2015/09/05

W tym przypadku możemy wystąpić z wnioskiem o udostępnienie danych do właściwej firmy o przesłanie (np. świadectwo pracy i pit 11 za 2014)

Zgadza się?

Pozdr
Gregoryj

Napisano: 08 lut 2017, 9:30

Gregoryj pisze: W tym przypadku możemy wystąpić z wnioskiem o udostępnienie danych do właściwej firmy o przesłanie (np. świadectwo pracy i pit 11 za 2014)

Zgadza się?
Co zrobić w przypadku jakby firma nie chciała odpowiedzieć???

No bo raczej od wnioskodawcy takich dokumentów nie otrzymam
Gregoryj

Napisano: 08 lut 2017, 9:37

Gregoryj pisze:Witam!
Chciałem tylko potwierdzić moją wiedzę.

pani składa wniosek. Pani nie ma rozwodu tylko zasądzone alimenty.

więc skład rodziny. Pani, Pan, dzieci

Skora nie ma rozwodu to liczymy dochody osób gdy to nam wychodzi z weryfikacji w Empatii

Z Zus wyszło że osoba robiła od 2014/09/10 do 2015/09/05

W tym przypadku możemy wystąpić z wnioskiem o udostępnienie danych do właściwej firmy o przesłanie (np. świadectwo pracy i pit 11 za 2014)

Zgadza się?

Pozdr
no nie wiem czy pracodawca może udostępnić tobie świadectwo pracy i pit-11 pracownika.... wydaje mi się, że nie bardzo
Gość

Napisano: 08 lut 2017, 9:42

art 24 ust 2
Pracodawcy, właściwe jednostki organizacyjne podległe Ministrowi Obrony Narodowej, ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych, Szefowi Agencji Wywiadu, Szefowi Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Ministrowi Sprawiedliwości, podmioty wypłacające uposażenie osobom w stanie spoczynku lub uposażenie rodzinne, jednostki, które zawarły umowę agencyjną lub umowę zlecenia albo umowę o świadczenie usług, rolnicze spółdzielnie produkcyjne, właściwe organy finansowe, organy emerytalne lub rentowe oraz urzędy administracji rządowej i samorządowej są obowiązani wydawać zaświadczenia niezbędne do ustalenia prawa do świadczenia wychowawczego.
Raczej zaświadczenia z informacjami.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 08 lut 2017, 9:46

tak jak wyżej. Tylko zaświadczenie, nic więcej. a pracodawcy, to odpowiadają jak chcą. ;>
Gość

Napisano: 08 lut 2017, 10:00

voodoo pisze:art 24 ust 2
Raczej zaświadczenia z informacjami.
No to super. Zaj......cie!

Świadectwo - rozumiem że firma zaświadczy że gość robił od ... do ... i tyle

a pit11: - taki pracodawca ma mi przesłać zaświadczenie z informacją o Pit 11 (jak ja z takiego zaświadczenia wyliczę dochód w przypadku jakbym musiał ustalać proporcjonalnie podatek małżonków?)

O jakie dane należało by pytać by móc wyliczyć dochód a nie naruszać przepisów o ochronie danych os.?

help
Gregoryj

Napisano: 08 lut 2017, 10:10

o dochód z PIT 11 to bym szybciej pisała do Urzedu Skarbowego
Gość

Napisano: 09 lut 2017, 12:41

mam jeszcze pytanie

zdarzyło Wam się kiedyś, że jak wysłaliście zapytanie do takiej firmy o wydanie zaświadczenie o okresie pracy (w 2014) i Wam odmówiła udzielania informacji (nawet w formie zaświadczenia)???
Gregoryj

Napisano: 09 lut 2017, 12:48

Gregoryj pisze:mam jeszcze pytanie

zdarzyło Wam się kiedyś, że jak wysłaliście zapytanie do takiej firmy o wydanie zaświadczenie o okresie pracy (w 2014) i Wam odmówiła udzielania informacji (nawet w formie zaświadczenia)???
nie, występowałam kilka razy i za każdym razem pracodawca przysyłał zaświadczenie, nigdy nie odmówili.
nowa11

Napisano: 09 lut 2017, 12:49

Nie mają prawa odmówić, jeśli odmawiają to trzeba znaleźć przepisy dot takiego zachowania: co może grozić i na jakiej podstawie prawnej.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x