skuteczna egzekucja -Elmer pomóż bo popłynęłam - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 25 sie 2014, 16:34

Wierzycielka od 4 lat niezmiennie pobiera FA.Od dwóch lat Komornik regularnie przekazuje wpłaty ok 500 zł(my płacimy 400). W czerwcu zadłużenie FA 0 zł- z wpłat został całkowicie spłacony , zostła zaliczka 1300 zł. 23.07 Komornik (data wpływu u nas 31.07.)przesyła zwykłe zaświadzcenie (nie zgodnie z zał Rozporzązdenai) że egzekucja jest skuteczna z wynagrodzenia za pracę , a my posłaliśmy przed tym wypłatę za lipiec 28.07.
Wszczęłam postępowanie i za ch... nie wiem od kiedy uchylić i czy takie zaswiadzcenie wystarczy i co jesli jest jeszcze zaliczka i zadłużenia z lipca.
Prosze pomóż ...moźe będę miała szansę odrobić
ninoczka1

Napisano: 25 sie 2014, 17:00

ja bym najpierw zadzwoniła do komornika i ustaliła czy nie ma już zadłużenia z zaliczki i czy należności wierzyciela już zostały wyegzekwowane
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim
mała mii
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 08 maja 2014, 9:26
Zajmuję się: FA, SR, KDR, CZ.P. i wszystko inne...

Napisano: 25 sie 2014, 19:27

Własnie dzwoniłam i Pani w kancelarii powiedziała mi "To ja już nie wiem , co Ośrodek to inna definicja bezskutecznej egzekucji" to Pani nie wie co ma w ustawie? " To wzięłam ustawę i nie wiem...
ninoczka1

Napisano: 25 sie 2014, 20:29

2) bezskuteczności egzekucji - oznacza to egzekucję, w wyniku której w okresie ostatnich
dwóch miesięcy nie wyegzekwowano pełnej należności z tytułu zaległych i bieżących
zobowiązań alimentacyjnych;

nie martw sie- Pani doskonale wie co u nas znaczy egzekucja bezskuteczna :) ja mam takiego jednego komornika z którym borykam sie co roku i od paru lat jeszcze nie nauczyłam go co to jest zaświadczenie o bezskuteczności egzekucji, przy kazdym okresie świadczeniowym wysyłam o wydanie aświadczenia o bezskuteczności egzekucji a on mi przesyła- zaświadczenia o dokonanych wpłatach, na moje nastepne pismo- żaswiadczenie o stanie zaległości dłuznika i tak mniej wiecej przy wymianie 3 korespondencji i 5 telefonach dostaje to co chciałam :)
mam podobną sytuacje- Pani- dłużniczka ma ściągane należności z pensji, przewyższa to raty bieżących alimentów, więc dla komornika to jest już skuteczność- tylko jego obowiązuje również nasza ustawa.
myślę ze w twoim przypadku zwykłe pismo do komornika z zapytaniem o stan zadłużenia dłużnika, zacytuj ładnie definicję bezskuteczności- podkreść słowo zaległych i spokojnie czekaj :) no i życzę cierpliwości, bo jeśli to jest ten sam komornik z którym ja sie borykam- to napewno cierpliwość ci sie przyda :)
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim
mała mii
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 08 maja 2014, 9:26
Zajmuję się: FA, SR, KDR, CZ.P. i wszystko inne...

Napisano: 26 sie 2014, 9:35

Elmer jesteś?
ninoczka1

Napisano: 26 sie 2014, 9:40

1. przede wszystkim to domagaj się zaśw. od bezskuteczności
2. jak u ciebie widnieje zadłużenie z ZA to egzekucja musi być bezskuteczna
3. pismo do komornika z żądaniem wyjaśnień;
4. za szybko zrobiłaś wszczęcie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 27 sie 2014, 8:43

Dzięki, jasno i precyzyjnie , dupsko mi uratowałeś.
ninoczka1

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x