Zwrot prawa jazdy, ale co z decyzją o uchylaniu się? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 25 sie 2014, 15:29

Dłużnik wystąpił do mnie o zwrot zatrzymanego prawa jazdy, które zostało mu zabrane, bo unikał wywiadów alimentacyjnych.
Sprawdziłam u Komornika Sądowego i dłużnik faktycznie wpłacał co najmniej 50% bieżąco ustalonych alimentów przez 6 ostatnich miesięcy.

Co mam teraz zrobić z decyzją o uznaniu Go za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych?
a) uchylić (który zastosować wówczas art. 154 czy art. 155 KPA)?
b) wygasić (art. 162 KPA)? - dodam, że decyzja o uznaniu nie była wydana z zastrzeżeniem dopełnienia jakiegoś obowiązku.
c) ? ? ?

Dziękują za każdą wskazówkę :-)
Kaasiek

Napisano: 26 sie 2014, 9:43

Podpowie ktoś?
Kaasiek

Napisano: 10 kwie 2015, 11:18

Grzebałam na forum i dogrzebałam się ciekawego tematu. Przyłączam się, bo właśnie mam taki sam problem. Może po takim czasie ktoś będzie już znał odpowiedź.
ja:)

Napisano: 10 kwie 2015, 12:31

tez jestem na tym etapie i nie wiem co z ta decyzja wniosek do starosty o zwrot prawa jazdy napisalam ale zastanawiam sie czy najpierw nie powinnam uchylic tej decyzji

takze tez czekam na podpowiedzi bardziej doswiadczonych
gopsosk

Napisano: 10 kwie 2015, 12:36

Wydałaś decyzję do dłużnika bo uniemożliwił przeprowadzenie wy­wiadu alimentacyjnego lub odmówił:
1) złożenia oświadczenia majątkowego,
2) zarejestrowania się w powiatowym urzędzie pracy jako bezrobotny albo poszukujący pracy,
3) bez uzasadnionej przyczyny, w rozumieniu przepisów o promocji zatrudnienia
i instytucjach rynku pracy, przyjęcia propozycji odpowiedniego zatrudnienia lub innej
pracy zarobkowej,wykonywania prac społeczno-użytecznych, prac interwencyjnych, robót
publicznych, prac na zasadach robót publicznych albo udziału w szkoleniu, stażu lub
przygotowaniu zawo­dowym dorosłych,
Gdyby podstawą wydania decyzji było to że nie płaci 50%, a teraz już płaci to ok, uchylasz decyzję.
Po wszczęciu postępowania tylko badasz czy płaci 50%, gdyby okazało się że tak , to chociaż nie przyjdzie na wywiad, albo jest bezrobotny nie zarejestrowany w PUP , to i tak decyzji wydać mu nie możesz, ważne że płaci.
Także samo płacenie teraz przez dłużnika po wydanej decyzji 50 % nie daje możliwości wnioskowania o zwrot prawa jazdy, musi jeszcze spełnić pozostałe warunki.
Tosia 3

Napisano: 10 kwie 2015, 12:41

moj placi i zarejestrowal sie w pup a potem podjal zatrudnienie wiec co robie?

uchylam ta decyzje i zwniosek o zwrot prawa jazdy czy sam wniosek o zwrot (ktory juz zreszta zrobilam)
gopsosk

Napisano: 10 kwie 2015, 13:04

Sam wniosek o zwrot prawa jazdy, a decyzje zostawiasz w aktach, bo już na jej podstawie nie pracujesz.
Tosia 3

Napisano: 10 kwie 2015, 13:09

tez tak zrobilam ale zaczelo mnie nurtowac co z decyzja bo przeciez juz nie jest uchylajacy bo placi i spelnil druga przeslanke wiec pomyslalam ze nalezy ja uchylic
gopsosk

Napisano: 10 kwie 2015, 14:50

Mój spłacił wszystko, tez już wysłałam wniosek o uchylenie decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy, a teraz zastanawiam się jak podejść do tej decyzji o uchylaniu: czy ją uchylić, wygasić (jeśli tak to na jakiej podstawie), czy w ogóle nie ruszać. Sprawdziłam całe forum i tematy się urywają, chyba za trudny jest ten temat, a wytycznych ministerstwa jak zwykle brak......
ja:)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x