słuchojta tero jo coś powiem - HYdE PaRK

Strona 3 z 6    [ Posty: 60 ]

Napisano: 04 wrz 2009, 19:34

Poko z tą robotą to co najmniej 10 lat. Weź tu zbierz 100 tys podpisów, weź zorganizuj środowisko kiedy to jest sytuacja gdzie na jednym rejonie 12 pracowników się do siebie nie odzywa.
A ile będzie osób na spotkaniu za tydzień ? to się niechybnie Andrzej pochwali ale obstawiam połowę z zapowiedzianych.
Niejaki Z. zaczął ciekawy temat na forum (chwilę to kotwiczyło) ale zainteresowanych było niewielu.

Nie mówię, że się nie da, ale jestem przekonany, że nie teraz.
Romper
Praktykant
Od: 29 cze 2007, 0:43
Zajmuję się:
Lokalizacja: w pięknej dolinie u podnóżka gór, Poland, Polska, Polen

Napisano: 04 wrz 2009, 20:47

Poko, Romper i inni postulujący
Dość długo obserwuję \"zmiany\" w pomocy społecznej (to takie odtłumaczenie, żeby zapewnić, że moja opinia nie jest pochopna) i doszłam do wniosku, że to nie przepisy, okoliczności, szefowie ani nawał pracy biurowej blokują zmiany, o jakich marzy Poko.
To wcale nie jest tak, że większość pracowników socjalnych chciałaby prowadzić prawdziwą, kompetentną pracę socjalną. Tych pracowników jest NIEWIELU. Forum tego nie pokaże, bo ludzie udzielający się na forum to nie jest reprezentatywna grupa w tym temacie - tu jest zdecydowana nadreprezentacja tych, którzy chcą i WIEDZĄ JAK.
Ci, którzy się boją (bo nie potrafią albo zdają sobie sprawę, jakie to trudne i ODPOWIEDZIALNE), ci, którym się nie chce oraz ci, którzy nawet nie rozumieją potrzeby i sensu pracy socjalnej jest zdecydowanie więcej. Niestety.
Daleko mi do krytykowania takich postaw - wszystko ma swoją przyczynę; słabość grupy zawodowej też ma obiektywną przyczynę i to niejedną. Ta słabość powoduje jednak, że dotychczas nasza grupa zawodowa nie wykorzystuje nawet tych możliwości, które już są (mam na myśli choćby funkcjonujące zapisy z naszej ustawy o pomocy społecznej), i tym bardziej nie jest w stanie doprowadzić do sensownych zmian. Mało tego. Doprowadziliśmy do takiej deprecjacji naszej grupy, że aby realizować cele pracy socjalnej na rzecz rodzin z problemami, proponuje się wprowadzenie nowej grupy zawodowej (asystentów rodzinnych). Trudno mi to sobie wytłumaczyć inaczej, niż tylko tym, że osoby tworzące projekt tej nowej ustawy musiały w ogóle nie przeczytać ustawy o pomocy społecznej i chyba znają tematykę pomocy społecznej tylko jako sferę świadczeń materialnych. No i DPS.
Po co tyle piszę? Bo miło mi widzieć, że dalej co jakiś czas pojawia się jakiś pasjonat (lub kilku nawet), którzy próbują doszukać się sensu tego co robią, a skoro go nie znajdują to dążą do zmian. Pozdrawiam serdecznie. I podobnie jak Romper uważam, że \"teraz\" to niemożliwe. Ale też podobnie, jak pozostali pasjonaci, ciągle kombinuję co by tu zrobić, żeby jednak ten sens odnaleźć.
~betta

Napisano: 04 wrz 2009, 21:41

słuchojta tero jo coś powiem
Po górolsku gadajom
Jak dla człeka z Mazowsza ;)
angoc

Napisano: 04 wrz 2009, 21:46

hej chłopy jak nadymiliśta to wywietrzna tero przecie nie bydzymy w tym srodzie siedzieć , dali niech no który zod ruszy
[uzytkownik usuniety]

Napisano: 04 wrz 2009, 22:25

Skoro tak sobie gwarzymy w różnych narzeczach :)
Siedzę i gmyram na różnych stronach i szukam informacji o zarobkach pracowników socjalnych w Stanach Zjednoczonych, i co znalazłem ?

Median annual earnings of social workers, all other are around $44,000. The middle 50 percent earn between $33,000 and $57,000. The lowest 10 percent earn less than $26,000, and the top 10 percent earn more than $68,000.

hahahahaha

nie ma się co rozwodzić nad tłumaczeniem, nadal siedzę i nie wierzę czy dobrze to sobie tłumaczę. Powiem tylko, że są to roczne zarobki pracowników socjalnych w różnych dziedzinach i w różnych Stanach.

I tak o ile dobrze tłumaczę to:

średnie roczne zarobki wynoszą 44 tys. USD.
połowa zatrudnionych zarabia między 33 a 57 tys. USD
10 % pracowników zarabia najmniej tj. mniej więcej 26 tys. USD
natomiast 10% zarabia więcej niż 68 tys USD.

są to zarobki roczne.

dla ciekawości podaję kurs dolara zgodnie z NBP.pl na dzień 04.09.2009
zapnijcie pasy :)
2,8872 (wartość)

.......... i jak ?

.......... jesteś tu ?

............... knock knock !
Romper
Praktykant
Od: 29 cze 2007, 0:43
Zajmuję się:
Lokalizacja: w pięknej dolinie u podnóżka gór, Poland, Polska, Polen

Napisano: 05 wrz 2009, 1:20

betta, z satysfakcją przeczytałem Twoją wypowiedź. Podpisuję się pod nią obiema rękami.
~Z.

Napisano: 05 wrz 2009, 1:55

Pozdrawiam Romper :)
~Z.

Napisano: 05 wrz 2009, 2:21

ankaw218
Pozdrawiam sytuacyjną inteligencję. Śmiałem się pół godziny :)
~Z.

Napisano: 05 wrz 2009, 10:00

uważam, ze my już dorośliśmy do zmian, które powinny nastąpić jeszcze w tym roku - a przynajmniej zostać zapoczątkowane. Dlaczego? To co ~betta napisała jest prawdą, ale każda zmiana przepisów daje czas na adaptację, aby zmiany mogły przebiegać płynnie. Na tym polega planowanie. Nie zgadzam sie z tym co napisał ~poko o kuratorach społecznych.
W środowiska powinien wchodzić pracownik socjalny jako osoba kompetentna, ktora jest w stanie postawić diagnoze społeczną, zauważyć problem, dlatego tak ważne jest aby przestrzegać przepisu 2000/prac.soc. Nasze środowisko jest zróznicowane pod każdym względem i dlatego aby dać szeroki wachlarz rozwoju możliwosci pracownikom socjalnym powinna powstać ustawa o zawodzie pracownika socjalnego JUŻ TERAZ - NATYCHMIAST, bo nigdy nie będzie tak aby wszyscy byli gotowi. Ja osobiście tak jak sie zadeklarowałam wrócę do sprawy projektu obywatelskiego za dwa tygodnie. Uważam, ze nie jest to czas stracony (że dotychczas nie ma ustawy) wręcz przeciwnie dzięki temu mozna jasno udowodnić patologie dotychczasowego systemu oraz motywy konieczności zintensyfikowanych działań na rzecz ustawy o pracownikach socjalnych.
Nie chodzi przy tym o zastraszanie kogokolwiek - wręcz przeciwnie: projekt ustawy o zawodzie pracownika socjalnego musi uwzględniać wszystkich pracowników socjalnych: ich potrzeby, możliwości, zasoby. I z tego punktu widzenia uważam, że jest to najlepszy czas i miejsce aby znowu podjać wyzwanie, pozdrawiam
~dzibar

Napisano: 05 wrz 2009, 10:03

uważam, ze my już dorośliśmy do zmian, które powinny nastąpić jeszcze w tym roku - a przynajmniej zostać zapoczątkowane. Dlaczego? To co ~betta napisała jest prawdą, ale każda zmiana przepisów daje czas na adaptację, aby zmiany mogły przebiegać płynnie. Na tym polega planowanie. Nie zgadzam sie z tym co napisał ~poko o kuratorach społecznych.
W środowiska powinien wchodzić pracownik socjalny jako osoba kompetentna, ktora jest w stanie postawić diagnoze społeczną, zauważyć problem, dlatego tak ważne jest aby przestrzegać przepisu 2000/prac.soc. Nasze środowisko jest zróznicowane pod każdym względem i dlatego aby dać szeroki wachlarz rozwoju możliwosci pracownikom socjalnym powinna powstać ustawa o zawodzie pracownika socjalnego JUŻ TERAZ - NATYCHMIAST, bo nigdy nie będzie tak aby wszyscy byli gotowi. Ja osobiście tak jak sie zadeklarowałam wrócę do sprawy projektu obywatelskiego za dwa tygodnie. Uważam, ze nie jest to czas stracony (że dotychczas nie ma ustawy) wręcz przeciwnie dzięki temu mozna jasno udowodnić patologie dotychczasowego systemu oraz motywy konieczności zintensyfikowanych działań na rzecz ustawy o pracownikach socjalnych.
Nie chodzi przy tym o zastraszanie kogokolwiek - wręcz przeciwnie: projekt ustawy o zawodzie pracownika socjalnego musi uwzględniać wszystkich pracowników socjalnych: ich potrzeby, możliwości, zasoby. I z tego punktu widzenia uważam, że jest to najlepszy czas i miejsce aby znowu podjać wyzwanie, pozdrawiam

Dzidka
dzibar
Specjalista
Od: 06 sie 2006, 18:41
Zajmuję się:
Strona WWW: http://vp.pl

Strona 3 z 6    [ Posty: 60 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x