służebność w akcie notarialnym - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 13 mar 2024, 12:34

Witam,
Mam pytanie wniosek złożony pierwszy raz 1 os zamieszkuje a tytuł prawny to zapis w akcie notarialnym dział II KW służebność dwóch izb wraz z prawem do współkorzystania z wszystkich pomieszczeń i sprzętu. Jak podejść do czegoś takiego pierwszy raz mam taka sytuacje, dodatków tyle co kot napłakał. Wnioskodawczyni uparła się, że złoży wniosek. Proszę o pomoc co zrobić z tym.
Marta1991
Stażysta
Od: 21 gru 2021, 9:30
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe, energetyczne, gospodarka lokalami

Napisano: 13 mar 2024, 14:38

Marta1991 pisze:Wnioskodawczyni uparła się, że złoży wniosek.
Ma prawo
Dołączyć akt notarialny, niech wykaże wydatki jakie ponosi i przyznać
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 13 mar 2024, 15:10

no a powierzchnia ? jak mam to przyjąć? całą powierzchnie budynku czy tylko tych dwóch izb?
Marta1991
Stażysta

Napisano: 13 mar 2024, 15:25

Marta1991 pisze:
13 mar 2024, 15:10
no a powierzchnia ? jak mam to przyjąć? całą powierzchnie budynku czy tylko tych dwóch izb?
powinna byc powierzchnia która zajmuje a to ma wynikać chyba z aktu notarialnego ... czyli tytuł prawny ma do tych dwóch izb...a powierzchnia tych izb to ile?

art. 5 ust 2. u.d.m.
W wypadku najmu albo podnajmu części lokalu mieszkalnego za powierzchnię użytkową lokalu mieszkalnego lub części tego lokalu zajmowanego przez gospodarstwo domowe najemcy albo podnajemcy uważa się powierzchnię zajmowanych pokoi, wynikającą z umowy najmu lub podnajmu, oraz część powierzchni kuchni, łazienki, korytarzy i innych pomieszczeń wspólnych znajdujących się w tym lokalu, odpowiadającą stosunkowi liczby członków gospodarstwa domowego najemcy albo podnajemcy do liczby osób zajmujących cały lokal. Za powierzchnię użytkową lokalu mieszkalnego zamieszkiwaną przez wynajmującego uważa się powierzchnię pokoi zajmowanych przez gospodarstwo domowe wynajmującego oraz część powierzchni kuchni, łazienki, korytarzy i innych pomieszczeń wspólnych wchodzących w skład tego lokalu, odpowiadającą stosunkowi liczby członków gospodarstwa domowego wynajmującego do liczby osób zajmujących cały lokal.

art. 5 ust. 4b.
Jeżeli wnioskodawca posiada tytuł prawny do części zajmowanego lokalu mieszkalnego, wydatki na mieszkanie ustala się w proporcji odpowiadającej wielkości tej części.
i właśnie...kwestia wydatków...musi Ci przedstawić wydatki na zajmowany lokal
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 13 mar 2024, 16:15

wydatki czyli woda ścieki śmieci ?
co jeszcze?
jak to podzielić?
no czuje, że to będzie ciężki orzech do zgryzienia
Marta1991
Stażysta

Napisano: 13 mar 2024, 16:19

może więcej informacji podaj ...jaka powierzchnia całego mieszkania...a Pani do jakiej powierzchni ma tytuł prawny? Czy ktoś jeszcze mieszka w danym lokalu? jakie wydatki ponoszone są na lokal?
VIP

Napisano: 14 mar 2024, 16:06

Tak jak napisałam powyżej jest to służebność w akcie jest zapis że "służebność osobista dożywotnego mieszkania w dwóch izbach budynku mieszkalnego wraz z prawem do wspołkorzystania ze wszystkich pomieszczeń i urządzeń przeznaczonych do wspólnego użytku mieszkańców domu i zabudowań na rzecz ..."
w akcie nie ma całej powierzchni tylko zapis że budynek mieszkalny murowany kryty blachą składający się z czterech izb.
pow. we wniosku 42 m2
1 kuchnia 1 pokój
1 os.
C.o jest, C.w. jest gaz jest
dochody z trzech miesięcy 6323,73 zł
wydatki Pani przedstawiła za śmieci wodę i ścieki w kwocie 107,66
jak to obliczyć i co zrobi z tym wnioskiem bo w chwili obecnej to jestem co najmniej przerażona, proszę o pomoc:)
Mam mało dodatków a ten przypadek jest dla mnie dość skomplikowany:)
Marta1991
Stażysta

Napisano: 15 mar 2024, 9:20

Marta1991 pisze:
14 mar 2024, 16:06
Tak jak napisałam powyżej jest to służebność w akcie jest zapis że "służebność osobista dożywotnego mieszkania w dwóch izbach budynku mieszkalnego wraz z prawem do wspołkorzystania ze wszystkich pomieszczeń i urządzeń przeznaczonych do wspólnego użytku mieszkańców domu i zabudowań na rzecz ..."
w akcie nie ma całej powierzchni tylko zapis że budynek mieszkalny murowany kryty blachą składający się z czterech izb.
pow. we wniosku 42 m2
1 kuchnia 1 pokój
1 os.
C.o jest, C.w. jest gaz jest
dochody z trzech miesięcy 6323,73 zł
wydatki Pani przedstawiła za śmieci wodę i ścieki w kwocie 107,66
jak to obliczyć i co zrobi z tym wnioskiem bo w chwili obecnej to jestem co najmniej przerażona, proszę o pomoc:)
Mam mało dodatków a ten przypadek jest dla mnie dość skomplikowany:)
powierzchnia we wniosku 42 m....hmm ale to jest powierzchnia, która zajmuje wnioskodawca tylko? Nie całego budynku...Budynek ten chyba nie powinien mieć co...bo tu nie chodzi o centralne ogrzewanie w domu...tylko to musi być z zewnętrznego źródła ...a mi wydaje się, że jest to budyneczek jednorodzinny...więc nie chodzi o piec, który jest w budynku i ogrzewa domek. Tak samo gaz...
(107,66 : 42,00 m x 35 m ) - (6323,73 : 3mies) x 15% = 89,72 - 316,19 = -226,47
jeśli to wydatki, które Pani poniosła w lutym, przeliczasz do powierzchni normatywnej...odejmujesz to co Pani może sama zapłacić...i jeśli nie dodajesz ryczałtu za brak co, cw i gazu to będzie decyzja odmowna.
Jednak nad tym ryczałtem bym się zastanowiła
(107,66 : 42,00 m x 35 m ) - (6323,73 : 3mies) x 15% + 5 x 0,8975 x 35 + 20 x 0,8975 x 1 os + 10 x 0,8975 = 89,72 - 316,19 + 157,06 + 17,95 + 8,98 = -42,48 ...z ryczałtem też wyszło odmownie :)
VIP

Napisano: 15 mar 2024, 9:28

Dziękuję serdecznie za przeliczenie też wydałabym decyzję odmowną ale Pani była już u góry z tym wnioskiem:) więc muszę dołożyć wszelkich starań żeby to dobrze zrobić. Nie rozumiem takich ludzi, którzy z góry zakładają że im się wszystko należy. Powinnam ją wezwać do jakiegoś zaświadczenia o zajmowanej powierzchni?czy mogę to wyliczyć tak jak powyżej po prostu?

Dziękuję serdecznie za pomoc:) jest nieoceniona:)
Marta1991
Stażysta

Napisano: 15 mar 2024, 9:35

Marta1991 pisze:
15 mar 2024, 9:28
Dziękuję serdecznie za przeliczenie też wydałabym decyzję odmowną ale Pani była już u góry z tym wnioskiem:) więc muszę dołożyć wszelkich starań żeby to dobrze zrobić. Nie rozumiem takich ludzi, którzy z góry zakładają że im się wszystko należy. Powinnam ją wezwać do jakiegoś zaświadczenia o zajmowanej powierzchni?czy mogę to wyliczyć tak jak powyżej po prostu?

Dziękuję serdecznie za pomoc:) jest nieoceniona:)
jeśli wychodzi odmowna to bym zrobiła tak jak jest...chociaż z drugiej strony te 42 m to nie wiadomo skąd Pani wzięła ... gdyby z aktu to wynikało to i owszem...a tak to trochę niezbyt, hmmm ja bym wzięła powierzchnię konkretnie tych dwóch izb które Pani zajmuje oraz powierzchnię kuchni , łazienki i korytarza...jeśli Pani sama mieszka w domu. Jeśli mieszkają inne osoby...to należy zrobić chyba tak jak art. 5 ust 2. u.d.m.
VIP

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x