smieci - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 19 paź 2023, 12:19

Na nocie obciążeniowej ze spółdzielni mam wyobrębnione koszty użytkowania mieszkania. w tym ogrzewanie i ciepla woda oraz smieci. z informacji uzyskanej od pani, ktora zlozyla wniosek na dodatek mieszkaniowy wiem, ze mimo ze smieci za zeszly miesiac mam uwzglednione w nocie, to ona za te smieci nie zaplacila. mam jej liczyc do wydatkow kwote za smieci czy nie?
GOPS85
Stażysta
Od: 21 mar 2017, 14:11
Zajmuję się: ŚW, ŚR

Napisano: 20 paź 2023, 9:17

Ciężko odpowiedzieć na to pytanie, bo zdania są podzielone. Ustawa nie precyzuje, czy wydatki muszą być faktycznie zapłacone.
Moim zdaniem, przy ubieganiu się o przyznanie dodatku mieszkaniowego należy udokumentować (udowodnić) wysokość poniesionych opłat związanych z utrzymaniem mieszkania. Jest to równoznaczne z tym, że wydatki te powinny być zapłacone, uregulowane, zatem nie wystarczy, że zostały tylko naliczone lub wystawiona faktura. Wydatek – w ujęciu ekonomicznym jest to rozchód środków pieniężnych w różnych formach. Nie można mówić o wydatku, skoro opłaty za użytkowanie lokalu nie są uiszczane.
Przy ubieganiu się o przyznanie dodatku mieszkaniowego należy udokumentować więc wysokość poniesionych opłat związanych z utrzymaniem mieszkania. Jest to równoznaczne z tym, że wydatki te powinny być uregulowane. Takie moje zdanie, prawników z LEX i naszego radcy.

Niektórzy z Was powiedzą, że gdyby człowieka było stać na opłacenie rachunków nie przyszedłby po DM. Stare zaległosci nas nie interesują ale bieżące trzeba juz płacić, jeśli chce się korzystać z DM.
Każdy robi, jak uważa...
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 20 paź 2023, 11:43

ach... :) ta cała ustawa :roll:
Stare zaległosci nas nie interesują ale bieżące trzeba juz płacić, jeśli chce się korzystać z DM.
od "pilnowania" czy rachunki są opłacone jest zarządca nieruchomości, a nie pracownik działu dodatków, taka przecież funkcja zarządcy ;) zarządca, spółdzielnia etc. ustala i pilnuje terminowych wpłat.
poza tym to przecież zgodnie z przepisami u.d.m na zarządcy ciąży obowiązek wykazywania osób, które nie opłacają na bieżąco należności za lokal
pracownicy przyznający dodatki mieszkaniowe moim zdaniem nie muszą i wręcz nie powinni "wchodzić w kompetencje zarządców", zresztą nie mamy do tego uprawnień
nasze lokalne SKO nigdy nie zakwestionowało nam takiego właśnie podejścia do tematu ;)
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 20 paź 2023, 13:15

brodafix pisze:
20 paź 2023, 11:43
ach... :) ta cała ustawa :roll:
Stare zaległosci nas nie interesują ale bieżące trzeba juz płacić, jeśli chce się korzystać z DM.
od "pilnowania" czy rachunki są opłacone jest zarządca nieruchomości, a nie pracownik działu dodatków, taka przecież funkcja zarządcy ;) zarządca, spółdzielnia etc. ustala i pilnuje terminowych wpłat.
poza tym to przecież zgodnie z przepisami u.d.m na zarządcy ciąży obowiązek wykazywania osób, które nie opłacają na bieżąco należności za lokal
pracownicy przyznający dodatki mieszkaniowe moim zdaniem nie muszą i wręcz nie powinni "wchodzić w kompetencje zarządców", zresztą nie mamy do tego uprawnień
nasze lokalne SKO nigdy nie zakwestionowało nam takiego właśnie podejścia do tematu ;)
Tak jak pisałam wyżej ...Ciężko odpowiedzieć na to pytanie, bo zdania są podzielone.
Czasami trzeba odnieść się do innych przepisów, a nie ślepo patrzeć w u.d.m. W tym przypadku prawnicy lex wskazali definicję " wydatków ponoszonych". Osobiście podjęłam decyzję, że tego będę się trzymać. SKO tego nie zakwestionowało.
Ale... każdy robi jak uważa ;)
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 20 paź 2023, 13:22

Czasami trzeba odnieść się do innych przepisów, a nie ślepo patrzeć w u.d.m.
pełna zgoda, jednakże nie można jednocześnie przymykać oka na funkcję jaką spełnia dodatek mieszkaniowy
Ale... każdy robi jak uważa ;)
nie mogę się nie zgodzić
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem