Wywiad - majątek wnioskodawcy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 23 paź 2023, 14:45

Witam.
Mam wątpliwości jak traktować oszczędności zgromadzone przez odkładanie 500+
Z jednej strony Wnioskodawcy dysponują kwotą np. 30.000 zł co stanowi majątek, który mogą wykorzystywać do opłacenia rachunków za mieszkanie przez grube miesiące. Zapewnienie dzieciom dachu nad głową chyba mieści się w celowości zasiłku wychowawczego?
No ale teraz z drugiej strony karać, że oszczędzali ze źródła nie wliczanego do dochodów i nie przechlali? Pieniądze wg deklaracji wnioskodawcy są przeznaczone na dalszą edukację dzieci. No i jak to? Odebrać im dodatek, bo oszczędzili?
Kuźwa...
Gość
Stażysta
Od: 11 kwie 2014, 11:23
Zajmuję się:

Napisano: 23 paź 2023, 14:55

Pieniądze wg deklaracji wnioskodawcy są przeznaczone na dalszą edukację dzieci.
ja tu nie widzę żadnego problemu
Z jednej strony Wnioskodawcy dysponują kwotą np. 30.000 zł co stanowi majątek, który mogą wykorzystywać do opłacenia rachunków za mieszkanie przez grube miesiące
no chyba nie mogą skoro pieniądze są na edukację dzieci ;)
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 24 paź 2023, 7:40

Według mnie tu jest podstawa do odmowy, zwłaszcza gdy pieniądze są w banku. Każdy może powiedzieć, że pieniądze odkłada na leczenie, na studia, na auto itp. To trochę nie idzie w parze z ustawą.
RudaMaruda
Praktykant
Od: 12 lis 2019, 14:54
Zajmuję się: Dodatkami mieszkaniowymi

Napisano: 24 paź 2023, 11:44

Organ, o którym mowa w ust. 1, odmawia przyznania dodatku mieszkaniowego, jeżeli w wyniku przeprowadzenia wywiadu środowiskowego ustali, że występuje rażąca dysproporcja pomiędzy niskimi dochodami wykazanymi w złożonej deklaracji, o której mowa w ust. 1, a faktycznym stanem majątkowym wnioskodawcy, wskazującym, że jest on w stanie uiszczać wydatki związane z zajmowaniem lokalu mieszkalnego (domu jednorodzinnego) wykorzystując własne środki i posiadane zasoby majątkowe

ZASOBY MAJĄTKOWE !!! Nic dodać, nic ująć. Daję w takich sytuacjach odmowę.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 24 paź 2023, 12:30

Maxima pisze:
24 paź 2023, 11:44
ZASOBY MAJĄTKOWE !!! Nic dodać, nic ująć. Daję w takich sytuacjach odmowę.
Ja mam zagwozdkę. Literalnie powinna być odmowa. Ale z drugiej pieniądze przeznaczone na dzieci wykorzystywać na zapłatę czynszu? Jak im odmówimy to za chwilę nie będzie ani DM ani 500+ na koncie.
Gość
Stażysta
Od: 11 kwie 2014, 11:23
Zajmuję się:

Napisano: 24 paź 2023, 12:35

a pisał ktoś kiedyś decyzje odmowną - wnioskodawca wykazuje ze zarabia 200 zł miesięcznie i mają świadczenie wychowawcze (500 + ) a teraz wydatki : 1000 zł opłaty za mieszkanie + 150 zł prąd + 700 zł przedszkole + 300 zł inne wydatki i nie potrafił określić ile na żywność (byłam na wywiadzie) jak mu przedstawiłam ze wydatki są nie adekwatne do zarobków to powiedział, że rodzice mu pomagają w granicach 1500 zł . co z tym zrobić ?????
daisy2020
Praktykant
Od: 09 mar 2020, 10:36
Zajmuję się: DM/DE

Napisano: 24 paź 2023, 13:25

Jaką masz pewność, ze to z 500+ odkładali?
Maxima
VIP

Napisano: 24 paź 2023, 14:27

Powiem tak, ja bym na siebie tego nie brała, miej świadomość tego, że działasz niezgodnie z ustawą.
W naszej pracy często spotykamy się z sytuacjami w których wolelibyśmy postąpić inaczej. Mnie jest przykro gdy muszę odmówić starszej Pani z nadmetrażem z bardzo niskimi dochodami, ale nie mam wyjścia muszę działać zgodnie z ustawą.
RudaMaruda
Praktykant
Od: 12 lis 2019, 14:54
Zajmuję się: Dodatkami mieszkaniowymi

Napisano: 25 paź 2023, 7:41

Powiem tak, ja bym na siebie tego nie brała, miej świadomość tego, że działasz niezgodnie z ustawą.
ja bym się nie spieszył z ferowaniem takich radykalnych osądów ;)
proszę sobie poczytać orzecznictwo i komentarze do ustawy
Każdy może powiedzieć, że pieniądze odkłada na leczenie, na studia, na auto itp. To trochę nie idzie w parze z ustawą.
ale to nie znaczy, że mamy wszystkich od razu wrzucać do jednego wora ...
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 25 paź 2023, 7:47

RudaMaruda pisze:
24 paź 2023, 14:27
W naszej pracy często spotykamy się z sytuacjami w których wolelibyśmy postąpić inaczej. Mnie jest przykro gdy muszę odmówić starszej Pani z nadmetrażem z bardzo niskimi dochodami, ale nie mam wyjścia muszę działać zgodnie z ustawą.
ooo... to uświadom mnie proszę, w jakiej kwestii nie działam zgodnie z ustawą... bo faktycznie jestem nieuświadomiona :D
Gdzie jest napisane, że jeśli ktoś ma duze oszczędnosci to nie można wydać decyzji odmownej z powodu rażącej dysproporcji? Powtórzę jeszcze raz: oszczędności wskazują, że osoba jest w stanie uiszczać wydatki związane z zajmowaniem lokalu mieszkalnego (domu jednorodzinnego) wykorzystując własne środki i posiadane zasoby majątkowe
Maxima
VIP

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x