śmierć os. niepeł a ZDO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 23 cze 2014, 11:01

mam takie o:
1 babce wygasło śp 30.06.2013
2 zgon osoby niepełnosprawnej 30 maja 2014
3 składa wniosek o ZDO 06.06.2014
pyt. przyznaję wyrównanie a co z bieżącym zasiłkiem nie mam możliwości przeprowadzić wywiadu???
kol

Napisano: 23 cze 2014, 13:29

ej ktoś poradzi :?
kol

Napisano: 23 cze 2014, 18:06

tylko wyrównanie. Bo nie ma możliwości potwierdzenia faktu sprawowania opieki
Anna gops

Napisano: 23 cze 2014, 21:05

ja bym zrobił wywiad...... od przybytku głowa nie boli... spójrzcie na literalne brzmienie

Art. 7. 1. Ustalając prawo do zasiłku dla opiekuna za okres, o którym mowa w art. 2 ust. 2 pkt 2, organ, o którym mowa w art. 5 ust. 1, zwraca się do kierownika ośrodka pomocy społecznej o przeprowadzenie rodzinnego wywiadu środowiskowego, na zasadach określonych w przepisach o pomocy społecznej, w celu potwierdzenia faktu sprawowania opieki przez osobę ubiegającą się o zasiłek dla opiekuna.
2. Wywiad przeprowadza się w miejscu sprawowania opieki nad osobą niepełnosprawną.
3. Aktualizację wywiadu przeprowadza się co 6 miesięcy, jeżeli do końca okresu, na który zostało ustalone prawo do zasiłku dla opiekuna, pozostało więcej niż 3 miesiące, oraz w każdej sytuacji, gdy zaistnieją wątpliwości co do faktu sprawowania opieki przez osobę pobierającą zasiłek dla opiekuna. Organ, o którym mowa w art. 5 ust. 1, zwraca się do kierownika ośrodka pomocy społecznej o przeprowadzenie aktualizacji wywiadu.

nie napisali, że bieżącej opieki....
Rajski

Napisano: 24 cze 2014, 13:49

co do wyrównań trzeba wziąc oświadczenia że dana osoba sie opiekowała niepełnosprawnym- jak mam wmontowane takie oswiadczenie we wniosek. jak zrobisz wywiad do wyrównania? Jak udowodnisz w wywiadzie że opiekuje sie od lipca 2013 r.? Wsteczny wywiad i to o blisko rok jest troche bez sensu...
mok

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x