mam takie o:
1 babce wygasło śp 30.06.2013
2 zgon osoby niepełnosprawnej 30 maja 2014
3 składa wniosek o ZDO 06.06.2014
pyt. przyznaję wyrównanie a co z bieżącym zasiłkiem nie mam możliwości przeprowadzić wywiadu???
ja bym zrobił wywiad...... od przybytku głowa nie boli... spójrzcie na literalne brzmienie
Art. 7. 1. Ustalając prawo do zasiłku dla opiekuna za okres, o którym mowa w art. 2 ust. 2 pkt 2, organ, o którym mowa w art. 5 ust. 1, zwraca się do kierownika ośrodka pomocy społecznej o przeprowadzenie rodzinnego wywiadu środowiskowego, na zasadach określonych w przepisach o pomocy społecznej, w celu potwierdzenia faktu sprawowania opieki przez osobę ubiegającą się o zasiłek dla opiekuna.
2. Wywiad przeprowadza się w miejscu sprawowania opieki nad osobą niepełnosprawną.
3. Aktualizację wywiadu przeprowadza się co 6 miesięcy, jeżeli do końca okresu, na który zostało ustalone prawo do zasiłku dla opiekuna, pozostało więcej niż 3 miesiące, oraz w każdej sytuacji, gdy zaistnieją wątpliwości co do faktu sprawowania opieki przez osobę pobierającą zasiłek dla opiekuna. Organ, o którym mowa w art. 5 ust. 1, zwraca się do kierownika ośrodka pomocy społecznej o przeprowadzenie aktualizacji wywiadu.
co do wyrównań trzeba wziąc oświadczenia że dana osoba sie opiekowała niepełnosprawnym- jak mam wmontowane takie oswiadczenie we wniosek. jak zrobisz wywiad do wyrównania? Jak udowodnisz w wywiadzie że opiekuje sie od lipca 2013 r.? Wsteczny wywiad i to o blisko rok jest troche bez sensu...