śmierć wnioskodawcy stypendium
śmierć wnioskodawcy stypendium
Co robimy w przypadku śmierci wnioskodawcy w przypadku gdzy miał on więcej niż 1 dziecko i meza którzy sa bez dochodu i nadal przysługuje im stypendium?
Re: śmierć wnioskodawcy stypendium
Tak naprawdę na wnioskodawcy czyt. rodzinie w tym przypadku ciąży obowiązek powiadomienia cię o przypadkach, które miały by jakikolwiek wpływ na przyznanie stypendium szkolnego. Ja miałam przypadek że matka (wnioskodawca) zmarła a stypendium było na syna, zadzwoniłam do rodziny i poprosiłam aby się ojciec zgłosił napisaliśmy podanie o uczynienie jego wnioskodawcą stypendium + akt zgonu + zaświadczenie z gops-u (jakby się dochody miały zmienić). Pozdrawiam
a czy wniosek zmarłego należy wtedy uchylić i stworzyć nowy? czy po prostu w drodze jakiegoś pisma jest on przepisany na małżonka?
Ja na tym otrzymanym od niego piśmie wyliczyłam ponownie dochód i zostawiłam to wszystko razem. Moim zdaniem nie można uchylać ani tworzyć nowego gdyż wnioski są przyjmowane raz w roku.
co robicie jak umiera wnioskodawca?
decyzja jest już wystawiona na matkę, która zmarła
jest ojciec
zmieniacie decyzję?
decyzja jest już wystawiona na matkę, która zmarła
jest ojciec
zmieniacie decyzję?
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Moim zdaniem wnioskodawca był jeden, skoro zmarł, to nie można na niego wydać decyzji, jednak można na drugiego rodzica lub pełnoletniego ucznia, bez składania dodatkowych wniosków, tylko przyjąć informacje i dokumenty poświadczające wystąpienie zmiany. Zmiana dotyczy składu rodziny i sytuacji dochodowej oraz doszła nowa przesłanka. Miałam taki przypadek, po śmierci rodzica otrzymali rentę rodzinną i dochody przekroczyły kryterium, jednak doradziłam aby ubiegać się o zasiłek rodzinny, jest na to 2 m-ce od wystąpienia zdarzenia losowego, do którego można zaliczyć śmierć rodzica ucznia. W takim przypadku rodzina może otrzymać stypendium i zasiłek, warto to podpowiedzieć, bo materialnie mogło im się pogorszyć.
decyzja została wydana zanim wnioskodawca zmarł
teraz rozliczam stypendium
o zasiłku już wiedzą
renty prawdopodobnie nie będzie,bo matka nigdy nie pracowała
teraz rozliczam stypendium
o zasiłku już wiedzą
renty prawdopodobnie nie będzie,bo matka nigdy nie pracowała
Oprócz śmierć wnioskodawcy stypendium - Stypendia przeczytaj również:
zasiłek szkolny . Pomóżcie
e-faktura
OHP