śmierć wnioskodawcy - wygaszenie decyzji ? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 3    [ Posty: 30 ]

Napisano: 09 sty 2018, 22:11

Nie ma mocnych? No to ja muszę kontynuować. W kodeksie cywilnym jest wyraźnie zapisane:
Art. 688¹. § 1. Za zapłatę czynszu i innych należnych opłat odpowiadają solidarnie z najemcą stale zamieszkujące z nim osoby pełnoletnie.
Czyli opłaty nie są sprawą osobistą wnioskodawcy. Skoro tak, to nie do obrony jest pogląd, że ulga w tym zakresie w postaci dodatku jest sprawą osobistą i że dodatek ma charakter osobisty. W ten sposób upada koronny argument konieczności „wygaszania” dodatku w razie zgonu wnioskodawcy (w gospodarstwie wieloosobowym).
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 10 sty 2018, 10:21

PCW pisze:KTO ponosi odpowiedzialność za zapłatę czynszu?
Ale nie każdy, kto jest zobowiązany do płacenia czynszu jest uprawniony do pobierania dodatku mieszkaniowego. To, że inne osoby zamieszkujace w lokalu prawo do zamieszkiwania wywodzą z prawa głównego najemcy (lub własciciela) nie oznacza, ze mają tez prawo do otrzymywania dodatku mieszkaniowego.
A weźmy na to taką sytuację:
Zostawiasz w spokoju decyzję wydaną na osobę zmarłą, bo (jak twierdzisz) gospodarstwo jest wieloosobowe. W kolejnym miesiącu rodzina wyprowadza się, brak tytułu prawnego i brak obowiązku regulowania opłat. Należy stwierdzić wygaśnięcie decyzji. I co? Wydasz decyzję na osobę nieżyjącą?
Albo: zarządca zgłasza, że od dwóch miesięcy nie regulują opłat. Należy wezwać adresata (!) decyzji, wyjaśnić i ewentualnie wstrzymać wypłate DM do czasu uregulowania. Na kogo wydasz decyzję i kogo wezwiesz? Osobę zmarłą?
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 10 sty 2018, 11:19

Ja popieram stanowisko PCW. Wygaszam przy 1-osobowym. Jeśli są w gospodarstwie inni mieszkańcy - decyzja leci do końca zgodnie z 1 w pouczeniu. W "dobrym interesie społecznym"
tekla
Praktykant
Od: 22 mar 2017, 13:27
Zajmuję się: DM+DE

Napisano: 10 sty 2018, 11:30

Co gmina, to inna interpretacja przepisów. Tak już jest. A wypowiedz się jeszcze, jak postapiłabyś w wymienionych przeze mnie przypadkach
Maxima
VIP

Napisano: 10 sty 2018, 11:47

chciałbym przypomnieć, że dodatek wypłacany jest osobom, które muszą spełnić 2 warunki wynikające z art 2.1 pkt 4
1. muszą posiadać tytuł prawny
2. muszą ponosić wydatki związane z zajmowaniem lokalu.
Oba te warunki MUSZĄ BYĆ SPEŁNIONE ŁĄCZNIE
Wnioskodawca chcący skorzystać z dodatku MUSI ZAWSZE posiadać tytuł prawny do lokalu i ponosić wydatki za lokal ew. patrz art.2.1 pkt 5 i ponosić wydatki za lokal, a następnie art.2.2
pozostali członkowie gosp. domowego są zazwyczaj osobami JEDYNIE uprawnionymi do zamieszkiwania w lokalu.
To prawda co pisze PCW, że zgodnie z KC wszystkie osoby stale zamieszkujące są zobowiązane do solidarnego ponoszenia wydatków, jednakże NIE SĄ uprawnione do dodatku mieszkaniowego, gdyż nie spełniają ŁĄCZNIE 2 powyżej wyszczególnionych WARUNKÓW
Jeżeli chodzi o "interes społeczny" to:
Orzeczenie wygaśnięcia decyzji leży w interesie społecznym, bowiem wypłata świadczenia na rzecz osób nie uprawnionych w sprawie dodatku mieszkaniowego spowodowałaby naruszenia zasad gospodarowania środkami publicznymi, będącymi źródłem finansowania dodatków mieszkaniowych.

Jedynie nad czym można by się można zastanowić to co w przypadku gdy w lokalu jest 2 najemców ew. 2 właścicieli.
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 10 sty 2018, 22:22

No właśnie. Nad tym ostatnim niech brodafix zastanawia się dalej, a coś dobrego może wyjść.

Jeśli chodzi o akapit uzasadnienia, to nie przekonuje. Absolutnie.

Idźmy jednak dalej
Maxima pisze:Ale nie każdy, kto jest zobowiązany do płacenia czynszu jest uprawniony do pobierania dodatku mieszkaniowego.
Odważę się zwątpić. Dlaczego nie? Czyż to nie jest nasze uprzedzenie?
Maxima pisze:A weźmy na to taką sytuację:Zostawiasz w spokoju decyzję wydaną na osobę zmarłą, bo ... gospodarstwo jest wieloosobowe. W kolejnym miesiącu ... Należy stwierdzić wygaśnięcie decyzji. ... Wydasz decyzję na osobę nieżyjącą?
Problem przewrotnie wydumany. Ja sobie poradzę, bo wcale nie muszę wydać na kogoś, umiem napisać anonimowo, np. o decyzji z dnia ..., nr ..., wystawionej na ..., przyznającej ...
Maxima pisze:Albo: ... nie regulują opłat. Należy wezwać adresata (!) decyzji, wyjaśnić i ewentualnie wstrzymać wypłate DM do czasu uregulowania. Na kogo wydasz decyzję i kogo wezwiesz? Osobę zmarłą?
Też sobie poradzę, zapewniam. W normalnym przypadku umiem skutecznie zatrzymać dodatek, bez ceregieli, tak i tu na pewno dam radę.

Jak widać kolejne argumenty upadają. Ciągle nie widzę żadnego poażnego przeciw mojej tezie.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 11 sty 2018, 8:44

PCW pisze:bo wcale nie muszę wydać na kogoś, umiem napisać anonimowo, np. o decyzji z dnia ..., nr ..., wystawionej na ..., przyznającej ...
Ciekawe komu napiszesz w tej decyzji pouczenie o odwołaniu?
PCW pisze:Też sobie poradzę, zapewniam. W normalnym przypadku umiem skutecznie zatrzymać dodatek, bez ceregieli, tak i tu na pewno dam radę.
I to ma być ten argument? Nie obaliłeś takim stwierdzeniem moich argumentów. Piszesz w taki sposób, aby nic nie wyjasnić. Ja też dam radę stwierdzić wygasnięcie i uważam ze tak jest prawidłowo. Też uznasz to za argument?
Konkrety, kolego, konkrety ;)
Maxima
VIP

Napisano: 11 sty 2018, 11:25

Jeśli chodzi o akapit uzasadnienia, to nie przekonuje. Absolutnie.
cóż, taka już nasza ustawa, że osobami uprawnionymi do pobierania dodatku są osoby posiadające tyt. prawny do lokalu i ponoszące wydatki za zajmowanie tegoż lokalu.
jeśli po śmierci wnioskodawcy pozostające w składzie gosp. domowego osoby nie mają tyt. prawnego do w/w lokalu to moim zdaniem należy stwierdzić wygaśnięcie takiej decyzji.
Sam fakt, że wspomniane osoby będą ponosić wydatki za zajmowanie tego lokalu jest moim zdaniem bez znaczenia gdyż tak jak to już napisałem wyżej muszą łącznie zaistnieć obie przesłanki (tj. posiadanie tyt. praw+ ponoszenie wydatków) żeby dodatek mógł być wypłacany.
Poza tym oczywiście PCW ma prawo mieć swoje zdanie w tej kwestii
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 11 sty 2018, 13:13

A ja nie jestem pewna, czy my, pracownicy dodatków mieszkaniowych powinnismy tak szeroko w tej materii rozpatrywać tę kwestię. Podobno ustawa o dodatkach mieszkaniowych nie odsyła do innych ustaw i powinnismy rozpatrywać sprawy w oparciu o tę ustawę (wiem wiem, która bardzo mało kwestii porusza). Czytając jednak wasze wypowiedzi można było wiele ciekawych spostrzeżeń sobie utrwalić. Pogląd jednak na chwilę obecną mam taki jak brodafix, a wszelkie tego typu niejasności myślę, że należą do kompetencji SKO i to oni mogą chyba sobie na więcej pozwolić niż my.
Łączę pozdrowienia.
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 11 sty 2018, 13:27

brodafix pisze:cóż, taka już nasza ustawa, że osobami uprawnionymi do pobierania dodatku są osoby posiadające tyt. prawny do lokalu i ponoszące wydatki za zajmowanie tegoż lokalu.
jeśli po śmierci wnioskodawcy pozostające w składzie gosp. domowego osoby nie mają tyt. prawnego do w/w lokalu to moim zdaniem należy stwierdzić wygaśnięcie takiej decyzji.
Sam fakt, że wspomniane osoby będą ponosić wydatki za zajmowanie tego lokalu jest moim zdaniem bez znaczenia gdyż tak jak to już napisałem wyżej muszą łącznie zaistnieć obie przesłanki (tj. posiadanie tyt. praw+ ponoszenie wydatków) żeby dodatek mógł być wypłacany.
Nic dodać, nic ująć :P
Maxima
VIP

Strona 2 z 3    [ Posty: 30 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x