socjalny na macierzyńskim - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 09 lis 2015, 9:55

Jak jest w Waszych OPSach? czy kobieta idąca na zwolnienie lekarskie z powodu zaawansowanej ciąży dostaje wynagrodzenie tylko w teorii 100%?
u nas okazało się ze kobieta dostała wypłatę bez 20 % (premii, która nie jest włączona w podstawę) a potem na rocznym macierzyńskim znowu potrącą jej 20 % (czyli już 40%) i oczywiście bez dodatku terenowego (to akurat jasne) , który pracując normalnie pracodawca traktował jako całość wynagrodzenia ( i na tej podstawie m.in. nie było podwyżek bo przecież jest już o 175 zł netto więcej ). Kobieta wzięła 1125zł wypłaty a na macierzyńskim weźmie około 875,00zł.
jak ma za to przeżyć rodzina, opłacić rachunki, raty i żywność? może któraś z nas zrobi jej zasiłek...ale nie, czekajcie, przecież nie można pracownikom, to by źle wyglądało, nikt decyzji nie podpisze.
I jak naród ma się rozmnażać jak każą żyć za takie pieniądze? w Niemczech płacą 100% przez cały czas, aby tylko pracownicy chcieli mieć dzieci, a u nas to jakieś chore!!! dziewczyny z pracy już wiedzą ze nie pójdą w ślady tej kobiety, nie damy się okraść, niech uchodzcy zaludniają kraj i robią na emerytury !!!!
wstrząśnięta

Napisano: 09 lis 2015, 10:38

od stycznia może dostać "wyrównanie" w ramach świadczenia rodzicielskiego do kwoty 1.000,00 zł
madzia11

Napisano: 09 lis 2015, 10:47

Po pierwsze: u nas nie ma żadnej premii, goła pensja plus dodatek za teren. Premia zapewne jest uzasadniana pracą w terenie, nawałem pracy. Skoro jest na macierzyńskim, to tego nie ma. Niemożliwe by wzięła mniej niż najniższą krajową, chyba że jest zatrudniona na część etatu.
afd

Napisano: 09 lis 2015, 10:52

wzięla mniej niż najniższą.Tu premia jest specjalnie zrobiona jako dodatek zeby było mniej brutto. co miesiąc normalnie pracując premia jest a jak np zwolneinie to nie ma i po to premia nie jest w zasadmiczym wynagrodzeniu. Dziewczyna ma 1850 brutto. Od stycznia tyle co najniższa krajowa.

a na jakich zasadach to "wyrównanie" ? i kto wypłaca?
wstrząśnięta

Napisano: 09 lis 2015, 11:05

To wynika z tego, że ona pracując otrzymywać będzie ok 1100 zł a od stycznia osoba bezrobotna za darmochę weżmie 1000. super. no i nikt mi nie powie ze w tym kraju opłaca się UCZCIWIE pracować. płakac się chce
ciocia

Napisano: 09 lis 2015, 14:24

Witam! jestem pracownikiem socjalnym, który już wrócił z macierzyńskiego i w wynagrodzeniu nie potrącali mi dodatku za pracę w terenie. Będąc na chorobowym dostawałam większe wynagrodzenie, bo liczyły się weekendy,po urodzeniu dziecka było mniej niż normalnie ale nie aż tyle, bo to chyba liczy się 80% dochodu za poprzedni rok. może skierujecie sprawę do inspekcji pracy, oni powinni wiedzieć najlepiej co i jak.
gość123

Napisano: 09 lis 2015, 21:14

wynagrodzenie za czas choroby jak i potem zasiłek, macierzyński oblicza sie na podstawie średniej z ostatnich 12 "pełnych" miesięcy. Logicznym jest, że za chorobowe nie ma premii, aczkolwiek nie jest to widoczne bo w podstawie są wliczone premie, które się dostawało przez ostatnich 12 miechów.

Jedynym logicznym dla mnie wyjaśnieniem sytuacji wstrząśniętej jest to, iż ta ciężarna jest na chorobowym ale nie z powodu ciąży. Np. ma grypę. A może nie zgłosiła w kadrach że jest w ciąży? i nawet od ginekologa zaświadczenie traktują jak chorobowe np. z powodu "spraw kobiecych" - ale nie ciąży. Dlatego wypłacane ma 80 %.

Kiedyś było tak, że jeśli chorobowego z pełnego etatu było mniej niż najniższej krajowej, to pomimo wyliczeń 80 % pracownik otrzymywał do tego wyrównanie - do tej najniższej krajowej.
Teraz nie jestem na bieżąco więc nie wiem czy tak jest.

A najlepszym rozwiązaniem jest pójście do księgowości i zapytanie co i jak sie liczy ewentualnie wygooglować :)
asdfghjk

Napisano: 09 lis 2015, 21:16

możliwym jest też, że księgowość w swoim płacowym programie ma błędnie wprowadzone formuły, czyli im coś źle program liczy.
To wziąć "paski" z ostatniego roku i dać do wyliczenia jakiejś znajomej księgowej :)
asdfghjk

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x