Taki zbieg ustala KRUS, albo ZUS, jeśli się orientuje, gdy osoba osiąga wiek emerytalny a tym samym może uzyskać prawo do swojej emerytury, wtedy ubezpieczyciel ustala za współudziałem zainteresowanej co wybiera: czy prawo do swojej emerytury czy pozostaje przy rencie rodzinnej i wtedy to jest zbieg - ten zbieg każdorazowo rozpatrywany jest w KRUS lub ZUS z urzędu a nie na widzimisię zainteresowanego.
A masz na to potwierdzenie z ZUS, czy KRUS, że nie robią sami zbiegu przy swoich świadczeniach: emerytalnych - renty rodzinnej, czy tylko tak myślisz, że mają to gdzieś?
u mnie Pani pobiera św. pielęgnacyjne. Pobiera rentę rodzinna od x lat. Opłacaliśmy jej składki społeczne. Napisłam do Zus. Odpisali, że ta Pani osiągnęła odpowiedni okres składkowy i może pobierać własna emeryturę, ale nie ubiega się o nią, pobiera wyłącznie rentę rodzinną. Rozumiem więc, że dalej jej św. pielęgnacyjne przysługuje, tak?
oczywiście, ZUS nie zmusza nikogo do pobierania emerytury i nigdy sam nie nalicza emerytury w chwili osiągnięcia wieku emerytalnego, dlatego nie ma zbiegu świadczeń
zbieg jest wtedy gdy jest prawo do swojego świadczenia /np. renta inwalidzka czy emerytura/ a ma też prawo do renty rodzinnej ale renta rodzinna jest wyższa i ją otrzymuje, zbiegu nie ma jeżeli jest uprawniona tylko do renty rodzinnej
ok, rozumiem,
u mnie jest taka sytuacja, jak pisałam wyżej, tzn. pani pobiera SP na córkę, ma rentę rodzinną, ale mogłaby juz pobierać własną emeryturę, bo ma lata skłądkowe i niezbędny wiek. Nie pobiera ją, ani nie ubiegała się o nią, bo renta rodzinna jest wyższa. Boję się, że SP jej już nie przysługuje...
nie złozyła, bo mam pismo z ZUSu, ale tak z drugiej strony po co miałaby składać, skoro renta rodzinna jest dla niej wyższa. Dlatego tak mnie to martwi, żeby kobitka nie miała NP