ŚP a pobyt dziecka w ośrodku wychowawczym - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 31 sty 2022, 14:17

Witam,
matka na córkę pobiera świadczenie pielęgnacyjne, chce ją umieścić w ośrodku szkolno -wychowawczym od poniedziałku do piątku czy to ma wpływ na świadczenie?
wioli
Starszy referent
Od: 08 lip 2018, 18:29
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 31 sty 2022, 14:31

odmowa aż huczy...
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 31 sty 2022, 14:38

Niekoniecznie. Art. 17 ust. 5 pkt 2 lit. b. Córka z Twojego przykładu musiałby przebywać w ośrodku przez więcej niż 5 dni w tygodniu. Od poniedziałku do piątku to 5 dni, zatem ŚP nadal przysługuje.
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 31 sty 2022, 15:12

tu dajesz odmowę nie z powodu ust. 5 a ustęp 1 - zakres opieki nie uzasadnia rezygnacji z zatrudnienia, nie zachodzi zatem przesłanka pozytywna, orzecznictwa pod dostatkiem
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 31 sty 2022, 16:01

Nie wątpię, że są na to wyroki, ale według mnie brak twardych podstaw do odmowy. Po pierwsze, przesłanki negatywne mówią o placówce zapewniającej całodobową opiekę więcej niż 5 dni (a więc 6 lub 7), a po drugie nigdzie w ustawie nie ma definicji opieki. Zauważcie, że nasza ustawa mówi o czterech przypadkach opieki: opieka "zwykła" (art 17), faktyczna (art. 10), stała (art. 16a) i osobista (art. 17c). Ze względu na to, iż w ŚP nie określili rodzaju opieki i dodatkowo wyraźnie wyszczególnili ramy i rodzaj pobytu w placówce, można domniemywać, że nie było intencją ustawodawcy zawężać tej opieki tak, jak w innych świadczeniach.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 31 sty 2022, 16:13

nie przekonasz mnie, że ktoś, kto przez 5 dni siedzi w domu nie może pójść do pracy ze względu na opiekę nad dzieckiem ;) wyroków jest duuużo, sam mam kilka swoich.

Przesłanki pozytywne są jasne, jedną z nich jest brak aktywności zawodowej spowodowany koniecznością sprawowania opieki. Tu tej przesłanki nie ma, z której strony by nie patrzeć ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 31 sty 2022, 18:48

Ja patrzę na to inaczej, w końcu jeśli dziecko dojeżdża do szkoły i większość dnia go nie ma w domu, to też opieka może budzić wątpliwość, a jednak nie zastanawiamy się nad przyznaniem świadczenia. Poza tym wiem, że są wyroki powołujące się na możliwość podjęcia zatrudnienia i sam kilka posiadam, ale w końcu nie muszę się przyznawać, że je znam jakby co ;), a według mnie brak jasnych przeciwwskazań w ustawie usprawiedliwia przyznanie dzieciakom w internatach i innych ośrodkach, tym bardziej w obecnych "zdalnych" czasach...
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 01 lut 2022, 8:32

spoko, rozumiem ale nie popieram ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 01 lut 2022, 10:10

jak baba jest sprytna i dobrze popisze oświadczenia to nic nie zrobisz.
Wystarczy, że napisze iż musi dziecko dowozić, dziecko często choruje, musi być w gotowości,że je odbierze w każdej chwili itp.
Papier wszystko przyjmie. Na koniec jeszcze wspomni o rehabilitacji i uspołecznieniu dziecka w ośrodku.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 01 lut 2022, 11:45

mieliśmy takie "dowożące" i "pozostające w pogotowiu" i sko utrzymywało. Mamy też poutrzymywane w mocy odmowy z powodu kilku godzin w domu dziennej opieki czy w wtz.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x