Napisano: 28 sty 2022, 15:41
Żaden z artykułów ustawy o świadczeniach rodzinnych nie przewiduje (a może jest, tylko ja go nie zauważyłem), aby świadczenie pielęgnacyjne nie przysługiwało za okres w którym opiekun miał ustalone prawo i pobierał zasiłek dla opiekuna lub specjalny zasiłek opiekuńczy i miałoby być przyznane w pełnej kwocie dopiero od następnego dnia lub miesiąca po uchyleniu zasiłku.
Jest jedynie mowa o tym, że świadczenie nie przysługuje, jeśli opiekun ma ustalone prawo do zasiłku, oraz, że przy zbiegu uprawnień do kilku świadczeń wymienionych w art. 27 ust. 5 osoba uprawniona ma prawo wyboru jednego świadczenia korzystniejszego dla tej osoby.
Dlatego w moim przekonaniu zasiłek wystarczy uchylić, wydając decyzję bez wskazywania jakiejś określonej daty od której tenże zasiłek nie przysługuje i wówczas, w związku z ww uchyleniem prawa do zasiłku, wnioskowane świadczenie pielęgnacyjne przyznać trzeba zgodnie z art. 24 ust. 2 od miesiąca złożenia wniosku o świadczenie pielęgnacyjne, a wypłatę świadczenia wystarczy pomniejszyć o wypłaconą (od dnia złożenia wniosku o świadczenie) kwotę zasiłku lub łączną kwotę zasiłków.
Jakie proste - ale, czy możliwe do przeprowadzenia, bez komplikowania sobie pracy bardziej niż poprzez wydanie decyzji o uchyleniu zasiłku ze wskazaniem daty uchylenia lub uchylania wstecz (bo wcześniej nie dopełniliśmy tego obowiązku).
A wystarczyło wydać dwie decyzje tzn. pierwszą odmowną na ŚP, a drugą np. odmowną na uchylenie zasiłku i wtedy opiekun miałby możliwość odwołać się od tych dwóch decyzji i nie ma bata, aby SKO nie przyznało lub nie zaleciło Wam przyznać świadczenie pielęgnacyjne od pierwszego dnia miesiąca złożenia wniosku o świadczenie.
Wilk syty i owca cała. Wy zrobilibyście co do Was należało, a opiekun miałby klarowną sytuację, aby wyjaśnić przed Kolegium czego oczekiwał. W sytuacji, gdy Kolegium orzekło by o Waszym błędnym skorzystaniu z przepisów prawa materialnego to i sprawa decyzji o braku uchylenia zasiłku wróciła by (jak bumerang) do Was.
A może jednak mylę się bo jestem opiekunem i myślę jak opiekun.
-----------
Krzysztof