ŚP COVID - A NOWY WNIOSEK I SKO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 15 lut 2023, 9:33

WITAM

pierwszy raz przedłużałam na covid decyzję z ŚP wydaną przez SKO .
na mocy decyzji SKO swiadczenie należne było do 31 stycznia 2023
przedłużlismy od lutego br
nie było jesczze wyppłat
a wczoraj strona otrzymała orzeczenie i dzis złozyła wniosek o ustalenie prawa do SP
sprawa znow pojdzie do SKO bedzie odmowa i zapewne znow przyznzjaa oni
jak postapic w tej sytuacji ???

czy decyzja zmieniająca wygasa i nic nie płace w tym miesiącu ?
czy płace z covid do dnia wydania orzeczenia czyli za 14 dni lutego 20223???
a potem sko przyzna od 15 lutego ?
nie wiem co robić totalnie :oops: :oops: :oops:
Georgina
Referent
Od: 03 gru 2018, 19:21
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 15 lut 2023, 10:39

Moim zdaniem wniosek o świadczenie pielęgnacyjne w oparciu o nowe orzeczenie powinien być złożony w marcu 2023.
W lutym 2023 wypłacasz za cały luty w oparciu o decyzję COVIDOWĄ.
Stare orzeczenie uległo wydłużeniu w związku z COVID do dnia wydania nowego orzeczenia, nowe orzeczenie zostało 14.02. a więc świadczenie pielęgnacyjne przysługuje do końca lutego 2023.
Art. 24 ust. 4 ustawy o świadczeniach rodzinnych: prawo do zasiłku pielęgnacyjnego lub świadczenia pielęgnacyjnego ustala się na czas nieokreślony, chyba że orzeczenie o niepełnosprawności lub orzeczenie o stopniu niepełnosprawności zostało wydane na czas określony. W przypadku wydania orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności na czas określony prawo do zasiłku pielęgnacyjnego lub świadczenia pielęgnacyjnego ustala się do ostatniego dnia miesiąca, w którym upływa termin ważności
orzeczenia.
Przynajmniej my mamy taką praktykę. Ale z tego co wiem co jest różna praktyka OPS-ów.
iza1407
Stażysta
Od: 26 sty 2021, 14:27
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 15 lut 2023, 10:43

Do 14.02 - przepis szczególny wg mnie jest nad uśr.
bones
Referent
Od: 28 cze 2017, 8:36
Zajmuję się: St. specj.

Napisano: 15 lut 2023, 10:50

w przypadku zasiłku pielęgnacyjnego ktory jest niepodzileny to z pewnoscia zrobiłabym to do konca miesiaca
natomiast w przypadku ŚP zwątpiłam

niestety nie moge też odmowic stronie przyjęcia w dniu dzisiejszym wniosku o ŚP ? nie mam takiej podstawy
zostało złożone nadane w rejestrze i przekazane mi jako pracownikowi ŚR.

zaraz będe miała druga taka sprawe bo decyzja sko konczy się 28 lutego a na 1 marca pani ma juz komisje z pewnoscia dostanie ZNACZNY
czy w ogole w takim razie przedluzac cokolwiek na covid ?
Georgina
Referent

Napisano: 15 lut 2023, 11:31

Jeżeli stan prawny i sytuacja rodzinna nie uległy zmianie to sama możesz przyznać świadczenie powołując się na wcześniejszą decyzję SKO .
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24

Napisano: 15 lut 2023, 11:38

Poczytaj art.24 ust.4 . Prawo do zasiłku pielęgnacyjnego lub świadczenia pielęgnacyjnego ustala się na czas nieokreślony, chyba że orzeczenie o niepełnosprawności lub orzeczenie o stopniu niepełnosprawności zostało wydane na czas określony. W przypadku wydania orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności na czas określony prawo do zasiłku pielęgnacyjnego lub świadczenia pielęgnacyjnego ustala się do ostatniego dnia miesiąca, w którym upływa termin ważności orzeczenia.

Zakładając , że stare orzeczenie wygasa 14.02.(czyli upływa jego termin ważności) to i tak z niego płacisz do 28.02 bo masz ww. przepis i nie ma przepisu covidowego ingerujący w przepis naszej ustawy.

Co do odmowy ja tez bym się w to nie bawił, skoro już raz to było w SKO i jedynym powodem odmowy był okres w jakim powstała niepełnosprawność osoby wymagającej opieki.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 15 lut 2023, 12:09

~o~ pisze:
15 lut 2023, 11:31
Jeżeli stan prawny i sytuacja rodzinna nie uległy zmianie to sama możesz przyznać świadczenie powołując się na wcześniejszą decyzję SKO .
Dokładnie!
Arla
Starszy referent
Od: 08 lip 2014, 10:36
Zajmuję się: ŚR, SW

Napisano: 15 lut 2023, 12:48

powiem szczerze ze boje się sama przyznać.może niech brzmi to śmiesznie
Georgina
Referent

Napisano: 15 lut 2023, 13:10

Wrzuć na luz.... ja już przyznawałam i też miałam obawy.
Kiedyś musi być pierwszy raz :lol:
W uzasadnieniu zrób opisówkę i powołaj się na decyzję SKO. Musisz podać , że wcześniejsza , analogiczna sprawa klientki była już przedmiotem orzekania, że "stan prawny i sytuacja rodzinna" nie uległy zmianie.
Następne sprawy już pójdą łatwo....
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24

Napisano: 15 lut 2023, 13:30

dzięki za wsparcie.

w większych ośrodkach czasmai łatwiej sie podbejmuje decyzje mając typowo kierownika z działu ŚR i inne kolezanki realizujące to samo zadanie w malych gminach jesteś sama i musisz polegac tylko na sobie ...i forum hehehe
Georgina
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x