ŚP do ponownego rozpatrzenia - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 10 cze 2021, 11:23

Witam,

proszę o poradę- Pani złożyła wniosek o św. pielęgnacyjne na męża (niepełnosprawność 54 r.ż) poszła odmowa do SKO.

Po pół roku otrzymaliśmy sprawę do ponownego rozpatrzenia, że ten wiek i małżeństwo to nie jest przeszkoda do przyznania świadczenia ale w sprawie powinien być zlecony wywiad czy rzeczywiście ta opieka jest sprawowana. Wywiad zlecony- opieka jak najbardziej zasadna.

Czy w związku z tym, że już mam opinię, że ten wiek i małżeństwo nie są przeszkodą to mogę jej przyznać czy tendencyjnie dawać odmowę. Proszę o opinię i pozdrawiam wszystkich
Agness ops
Praktykant
Od: 10 cze 2021, 11:16
Zajmuję się: SR/SW/FA

Napisano: 10 cze 2021, 13:45

Proszę o opinię, nie musicie się rozpisywać
Agness ops
Praktykant

Napisano: 10 cze 2021, 14:10

-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 10 cze 2021, 14:16

Organ odwoławczy może uchylić zaskarżoną decyzję w całości i przekazać sprawę do ponownego rozpatrzenia organowi pierwszej instancji, gdy decyzja ta została wydana z naruszeniem przepisów postępowania, a konieczny do wyjaśnienia zakres sprawy ma istotny wpływ na jej rozstrzygnięcie. Przekazując sprawę, organ ten powinien wskazać, jakie okoliczności należy wziąć pod uwagę przy ponownym rozpatrzeniu sprawy.

Jeżeli organ pierwszej instancji dokonał w zaskarżonej decyzji błędnej wykładni przepisów prawa, które mogą znaleźć zastosowanie w sprawie, w decyzji, o której mowa w § 2, organ odwoławczy określa także wytyczne w zakresie wykładni tych przepisów.

Jesteś zobowiązana stanowiskiem SKO. Jak nie ma innej podstawy to przyznaj SP.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 10 cze 2021, 14:30

tez miałam decyzję do ponownego rozpatrzenia. jeszcze raz przeprowadziłam postępowanie i dałam odmowę puki co nasza ustawa nie została zmieniona
gopsz3
Stażysta
Od: 05 sty 2015, 11:51
Zajmuję się:

Napisano: 10 cze 2021, 14:35

dziękuję wszystkim za wyrażoną opinię
Agness ops
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU