ubezpieczenie emerytalno-rentowe i zdrowotne dla osoby pobierającej ŚP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 10 cze 2021, 11:55

SKO wydało opiekunowi decyzję orzekając o przyznaniu ŚP.
Czy organ wypłacający ŚP ma także obowiązek opłacania składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne ?
lub
czy w sytuacji, gdy SKO przyznało opiekunowi ŚP, organ właściwy (OPS) ma obowiązek ustalenia, czy i jakie składki powinien opłacać ?
czy może to opiekun sam decyduje o tym, żeby OPS zechciał opłacać składki w związku z przyznanym opiekunowi ŚP ?
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 10 cze 2021, 12:17

Zaznaczam, że napiszę bardzo ogólnikowo i prosto.
Organ ma obowiązek opłacania składki społecznej do 20 lat u kobiet a 25 lat u mężczyzn. Jeżeli ktoś nie ma tylu lat to opłacamy sami. Występujemy z wnioskiem do ZUS/KRUS o podanie okresu odprowadzania składek.
W przypadku zdrowotnych mamy też obowiązek ubezpieczyć ale tylko pod warunkiem, że opiekun nie ma możliwości ubezpieczenia się gdzieś indziej np. przy pracującym małżonku.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 10 cze 2021, 14:37

@Szarak
Dzięki za odpowiedź.
Wcześniej opiekun był na prawie do SZO i był ubezpieczony przy żonie nad którą sprawuje opiekę (jeśli dobrze zrozumiałem dlatego, że żona jest beneficjentem zasiłku pielęgnacyjnego), następnie złożył wniosek o ŚP i sprawa po ponad dwóch latach zakończyła się przyznaniem przez OPS prawa do ŚP wraz z opłacaniem składek w okresie ważności starego Orzeczenia PZON tj. do połowy 2020r.
W międzyczasie opiekun złożył kolejny wniosek o ŚP z nowym Orzeczeniem i po odwołaniu Kolegium przyznało prawo do ŚP do grudnia br., ale . . . .
. . . tutaj zaistniała niemiła niespodzianka, gdyż organ nie opłaca za opiekuna składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne pomimo, że u opiekuna ani u jego żony nie zmieniło się nic (jak zrozumiałem) co mogłoby mieć wpływ na brak opłacania składek przez organ pomocowy.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 11 cze 2021, 8:32

Na podstawie decyzji SKO o przyznaniu prawa do świadczenia piel. opłaca sie składkę społeczna i zdrowotna z wyrównaniem.
Zakładam że wnioskujący o ŚP nie posiada 25 letniego (mezczyzna) okresu ubezpieczen składkowych i nieskładkowych oraz nie jest uprawniony do składki społecznej i zdrowtnej z innego tytułu.
OPS-RIA
Referent
Od: 15 mar 2017, 11:25
Zajmuję się: ŚR/FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x