ŚP osoba ubiegająca się ma prawo do ubez. zdrowotnego - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 11 sty 2019, 13:00

Mam Pana co złożył o ŚP na syna. Do wniosku złożył mi oświadczenie, że nie podlega ubezpieczeniu zdrowotnemu i chce mieć opłacaną składkę zdrowotną. Weryfikując go w NFZ wyskakuje mi, że facet ma ubezpieczenie. W Zusie nic nie widzę oprócz zakończonego zatrudnienia. Czy ja mogę wezwać Pana do wyjaśnień o wytłumaczenie mi skąd ma ubezpieczenie zdrowotne i dlaczego złożył mi oświadczenie, że nie posiada ubezpieczenia ?? Domyślam się, że pobiera coś w ZUS po utracie zatrudnienia. Wydaje mi się, że mogę i nawet powinienem, ale teraz pytanie o podstawę prawną. Z art.24a nie za bardzo mam jak to zrobić i czy dobrze myślę, że powinienem wezwać do osobistego stawiennictwa z art.50 kpa ??? Pomoże ktoś ??
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 11 sty 2019, 13:20

Tak, z art. 50 Kpa
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 13 sty 2019, 13:06

Jeszcze faceta sprawdzę w PUP . Tak się jeszcze zastanawiam czy w w tym wezwaniu ja mogę napisać, że jak się nie stawi to pozostawie wniosek bez rozpatrzenia albo coś innego ?? Bo wątpie, że Pan będzie chciał się do mnie wybrać i mi to wyjaśnić bez jakiejś konsekwencji (telefon nie został mi podany do wniosku dlatego tylko korespondencja wchodzi w grę). Czy nie lepiej sam wystąpić do ZUS z zapytaniem z jakiego tytułu Pan ma ubezpieczenie i dopiero jak dostanę odpowiedź to wzywać ??
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 13 sty 2019, 14:38

Możesz najpierw napisać zapytanie o tytuł ubezpieczenia, bo może jest to pomyłka. A jeśli chodzi o sankcje niezastosowania się do osobistego stawiennictwa, to masz art. 88 Kpa.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 13 sty 2019, 15:12

Wiem o art.88 ale wolałbym się w kary pieniężne nie bawić, dlatego pytałem czy jest coś innego co mi umknęło. Najpierw napiszę do ZUS. Dzięki za pomoc.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem