Taka sytuacja: Osoba ubiegała się o orzeczenie o niepełnosprawności w pcpr (2017 r,), powiat odmówił, złożyła odwołanie, województwo odmówiło, osoba odwołała się do sądu. Sąd w listopadzie 2018 r. zaliczył dziecko do osób niepełnosprawnych (wraz ze wskazaniami wymaganymi w ustawie), wyrok uprawomocnił się i w styczniu 2019 r. matka złożyła wniosek o zasiłek pielęgnacyjny. Teraz moje pytanie - od kiedy przyznać zasiłek ? wstecz od złożenia wniosku w pcpr ? Czy od miesiąca złożenia wniosku w gops ?
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."
Też tak uważam, a Pani w naszym Urzędzie Wojewódzkim powiedziała, że absolutnie nie mogę wypłacić tyle wstecz i że ustawa obligatoryjnie pozwala mi na wypłatę tylko 3 miesiące wstecz Więc może ktoś jeszcze się wypowie ?
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."
Coś jej się pomyliło. Trzy miesiące to ma klient na to, żeby do nas dotrzeć po wydaniu orzeczenia. Jeśli sąd uznał dziecko za niepełnosprawne ze wskazaniami, to znaczy, że orzeczenia powiatu i województwa są uchylone, a zastępuje je wyrok i należy wyrównać od momentu złożenia pierwszego wniosku.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus