ŚP wywiad środowiskowy u rodzeństwa wnioskodawcy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 07 mar 2020, 1:04

Nurtuje mnie takie oto pytanie
Ponieważ nie znalazłem odpowiedniego przepisu ustawy o świadczeniach rodzinnych, ani innej ustawy, na jakiej podstawie prawnej i po jakie licho organ chce wykonać wywiad środowiskowy u trojga rodzeństwa wnioskodawcy, który stara się o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego na ich matkę.
Wnioskodawca i jego rodzeństwo spełnia alimentację w stopniu pierwszym wobec matki, która jest wdową.Wnioskodawca mieszka z chorą matką, natomiast rodzeństwo w odległych miejscowościach ze swymi rodzinami.Jakie istotne informacje miałyby wnieść, wykonane wywiady, do sprawy wnioskodawcy wnoszącego o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego.
Staram się zrozumieć, co organ chce udowodnić w rezultacie przeprowadzonych wywiadów.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 09 mar 2020, 10:27

Krzysztof pisze:
07 mar 2020, 1:04
Nurtuje mnie takie oto pytanie
Ponieważ nie znalazłem odpowiedniego przepisu ustawy o świadczeniach rodzinnych, ani innej ustawy, na jakiej podstawie prawnej i po jakie licho organ chce wykonać wywiad środowiskowy u trojga rodzeństwa wnioskodawcy, który stara się o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego na ich matkę.
Wnioskodawca i jego rodzeństwo spełnia alimentację w stopniu pierwszym wobec matki, która jest wdową.Wnioskodawca mieszka z chorą matką, natomiast rodzeństwo w odległych miejscowościach ze swymi rodzinami.Jakie istotne informacje miałyby wnieść, wykonane wywiady, do sprawy wnioskodawcy wnoszącego o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego.
Staram się zrozumieć, co organ chce udowodnić w rezultacie przeprowadzonych wywiadów.
Ciężko powiedzieć. Być może kiedyś organ miał podobną sprawę i SKO uchyliło decyzję z uwagi na brak wywiadów u rodzeństwa, więc teraz chcą dopiąć wszystko na ostatni guzik? Przyczyny mogą być różne. Ja w ogóle nie robię wywiadów do śp. A może powinnam?
Arla
Starszy referent
Od: 08 lip 2014, 10:36
Zajmuję się: ŚR, SW

Napisano: 09 mar 2020, 13:02

brak podstaw prawnych do wywiadu środowiskowego
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 09 mar 2020, 15:59

de Charette pisze:
09 mar 2020, 13:02
brak podstaw prawnych do wywiadu środowiskowego
Dziękuję za odpowiedź.
Pytałem o taki wywiad ponieważ niektóre SKO cofają sprawy do ponownego rozpatrzenia, wskazując organom, iż jest potrzeba wyjaśnić, czy są inne osoby obowiązane alimentacyjnie w stopniu pierwszym (w stanach faktycznych jaki opisałem wyżej) i czy te inne osoby mogą zająć się osobą niepełnosprawną lub łożyć na zapewnienie opieki np. przez osobę obcą (z zewnętrznej firmy) po to, aby wnioskująca osoba mogła iść do pracy i dopiero po pracy zajmować się osobą bliską niepełnosprawną.
W takich przypadkach zastanawiam się, czy aby orzecznicy Kolegium nie mają udziałów w tych zewnętrznych firmach pomocowych lub w DPSach.
Organy I instancji zachowują się wobec takich wskazań w decyzjach SKO bardzo różnie i tak ostatnio np. opiekun dostał wezwanie do uzupełnienia dokumentacji w zakresie - czy są inne osoby (rodzeństwo) zobowiązane w tym samym stopniu wobec osoby chorej co wnioskodawca, oraz jeśli takie osoby są to wezwany miał podać ich dane i adresy w celu przeprowadzenia z nimi wywiadów środowiskowych przez organy wg właściwości, aby ustalić czy rodzeństwo może zaopiekować osobę chorą.
OPSy powołują się w tym wezwaniu na art. 50 par. 1 kpa oraz na art. 24 a ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych oraz na par. 14 Rozporządzenia MRPiPS w sprawie sposobu i trybu postępowania w sprawach o świadczenia rodzinne
Jakkolwiek można by było przyjąć, że organ "mógł" powołać się na art. 50 kpa to dwa pozostałe art. 24a ustawy o świadczeniach rodzinnych oraz paragraf 14 Rozporządzenia MRPiPS są wzięte z powietrza.
A właśnie, w jakim zakresie wezwanie rodzeństwa lub przeprowadzenie z nimi wywiadu (jeśli byłby w ogóle możliwy taki wywiad z rodzeństwem) miałoby być niezbędne dla rozstrzygnięcia sprawy lub dla wykonywania czynności urzędowych i czy w ogóle takie działanie jest konieczne. Organ jeszcze nic wnioskodawcy nie przyznał, a już prowadzi sprawę / dochodzenie, jakby stało się jakieś nadużycie ze strony wnioskodawcy w zakresie sprawowania opieki.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 09 mar 2020, 16:31

wezwać wnioskodawcę można, ale do złożenia wyjaśnień a nie sporządzenia wywiadu
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 09 mar 2020, 17:16

de Charette pisze:
09 mar 2020, 16:31
wezwać wnioskodawcę można, ale do złożenia wyjaśnień a nie sporządzenia wywiadu
Czyli organ może wezwać tylko wnioskodawcę do złożenia wyjaśnień o swoim rodzeństwie np. czy pracują, czy mogą lub dlaczego nie mogą podjąć opieki itp. , natomiast rodzeństwa (do złożenia zeznań w sprawie uruchomionej przez wnioskodawcę) organ wezwać nie może - czy dobrze zrozumiałem Twoją wypowiedź ?
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x