Sprzedaz mieszkania a dochód uzyskany do zasiłku - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 09 mar 2020, 10:16

Witam..Mam zapytanie odnośnie wyliczania dochodów do zasiłku rodzinnego..Przeprowadziłam się z córką (ma orzeczenie) do jej ojca..mieszkanie sprzedałam-musiałam bo potrzebne są pieniądze na zajęcia dla córki + kupuję jej i nam wszystko od podstaw-łóżko, meble itp.ja jestem w trakcie odwołania od komisji powiatowej i nie pracuję..Chciałam zapytać czy pieniązki jakie otrzymałam ze sprzedaży własnego mieszkania muszę zgłosić do Ośrodka pomocy społecznej jako dochód uzyskany-czyli wówczas zabiorą nam zasiłek rodzinny a co za tym idzie dodatek rehabilitacyjny..Dziękuję z góry za odp. POzdrawiam
betibe31
Praktykant
Od: 09 mar 2020, 10:10
Zajmuję się: Jestem na opiece

Napisano: 09 mar 2020, 11:20

Zasadnicze pytanie,kiedy sprzedałaś mieszkanie i czy dochód z jego sprzedaży podlega opodatkowaniu.
Jeśli teraz, tj. w 2020 r., to, o ile przepisy nie ulegną zmianie, może to mieć wpływ na Twoje prawo do zasiłku rodzinnego i dodatków do niego w okresie zasiłkowym 2021/2022.
Nie jest to natomiast z pewnością dochód uzyskany w bieżącym okresie zasiłkowym.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 09 mar 2020, 14:45

Witam..Sprzedałam w tym roku..a co znaczy.czy należy opodatkowaniu? mieszkanie do 200tys. rynek wtórny..Podatek 2% do US.płacił kupujący..a ja jako sprzedająca własnie nie wiem czy podaję do OPSu to jako dochód uzyskany no i wówczas zabiorą nam świadczenia..:(
betibe31
Praktykant

Napisano: 09 mar 2020, 14:46

Witam..Sprzedałam w tym roku..a co znaczy.czy należy opodatkowaniu? mieszkanie do 200tys. rynek wtórny..Podatek 2% do US.płacił kupujący..a ja jako sprzedająca własnie nie wiem czy podaję do OPSu to jako dochód uzyskany no i wówczas zabiorą nam świadczenia..:(
betibe31
Praktykant

Napisano: 10 mar 2020, 11:10

1. Nie jest to dochód uzyskany, co już wcześniej wyjaśniłem.
2. Dochód ze sprzedaży nieruchomości jest brany pod uwagę przy ustalaniu prawa do zasiłku rodzinnego tylko jako dochód osiągnięty w roku bazowym. Rok 2020 będzie rokiem bazowym w okresie zasiłkowym rozpoczynającym się 1 listopada 2021.
3. Nie każdy dochód ze sprzedaży nieruchomości ma znaczenie przy ustalaniu prawa do zasiłku rodzinnego. Dochód stanowią przychody podlegające opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27, art. 30b, art. 30c, art. 30e i art. 30f ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2019 r. poz. 1387, z późn. zm.3)), pomniejszone o koszty uzyskania przychodu, należny podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenia społeczne niezaliczone do kosztów uzyskania przychodu oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne.
Podatnik, który w roku podatkowym dokonał odpłatnego zbycia nieruchomości lub ich części oraz udziału w nieruchomości przed upływem pięciu lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie lub wybudowanie ww. nieruchomości lub praw,i zbycie to nie nastąpiło w wykonaniu działalności gospodarczej, podlega z tego tytułu opodatkowaniu podatkiem dochodowym.
Odpłatne zbycie po upływie. pięcioletniego okresu powoduje, że uzyskane z tego tytułu przychody nie podlegają opodatkowaniu podatkiem dochodowym.
Jeśli zatem sprzedaż nie podlega opodatkowaniu, nie będzie miała wpływu na prawo do zasiłku rodzinnego mi dodatków do niego.
Myślę, że to wyczerpuje temat.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 16 mar 2020, 21:58

Dziękuję bardzo..wszystko zrozumiałam..Mieszkanie zakupiłam 15lat temu..:) Pozdrawiam serdecznie.
betibe31
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x